Δελτία τύπου 2017-18



ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΄΄ΙΩΛΚΟΣ’’  


Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»
                                                            Δελτίο Τύπου

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» με την υποστήριξη της Δ/νσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου συνεχίζει τις προβολές του Σινέ Ιωλκός στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.
Για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 9.30 μ.μ θα προβληθεί η ταινία  Η «Ρόζα της Σμύρνης». Ελληνική ταινία του 2016, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλας με τους: Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιούλικα Σκαφίδα. Μουσική Γιάννης Παπαδημητρίου.
Υπόθεση : Η «Ρόζα της Σμύρνης» μάς μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ένα αναπάντεχο εύρημα σε παλαιοπωλείο της Σμύρνης από την εποχή της Καταστροφής του 1922 δημιουργεί ερωτηματικά και αποτελεί την αρχή του μίτου που θα μας οδηγήσει σε ένα μυστικό του παρελθόντος. Η ζωή δεν εξαλείφεται εντελώς, πάντα αφήνει ίχνη. Είτε στους τόπους, είτε στις καρδιές και τις μνήμες των ανθρώπων. Φορτισμένα αντικείμενα, ανομολόγητα μυστικά και μνήμες που επιστρέφουν πεισματικά και πιεστικά, αναζητούν διέξοδο, εξήγηση, συγχώρεση. Η «Ρόζα της Σμύρνης» είναι μια ιστορία με αναπάντεχες προσωπικές διαδρομές και ανατροπές, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές της σε επαναδιαπραγμάτευση με το παρελθόν τους και ένα νέο αυτοπροσδιορισμό. Η αφήγηση επικεντρώνεται στις δραματικές συγκρούσεις των χαρακτήρων, που επηρεάζουν τη ζωή και τις σχέσεις τους, καθώς καλούνται να κάνουν υπερβάσεις που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Καταγράφει τη σταδιακή εσωτερική μεταμόρφωσή τους, μια διαδρομή σε λαβύρινθους εμμονών και φόβων, που πρέπει να εξορκιστούν. Παράλληλα θέτει ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες αγκυλώσεις και εμμονές, όσο και για τις απλοποιημένες γενικεύσεις της ανάγνωσης της ιστορίας. 
Από το χαρτί στη μεγάλη οθόνη
Η «Ρόζα της Σμύρνης» είναι μια ανθρωποκεντρική ταινία που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Γιάννη ΓιαννέλληΘεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο γράφτηκε πριν από 15 χρόνια και ξετυλίγει τις περιπέτειες ηρώων που η μοίρα τους έφερε κοντά μέσα από συμπτώσεις και ανατροπές. Είναι όμως, όπως και η ταινία, μία κατά βάση ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται το 1987, που έχει όμως την αφετηρία της στη Σμύρνη του 1922. Ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης σχολιάζει για τη κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για έναν συγγραφέα να επιδοκιμάζεται το πνευματικό του έργο , πρώτα από το αναγνωστικό κοινό και στη συνέχεια όταν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Το «Ισμαήλ και Ρόζα» που τώρα μεταφέρεται στον κινηματογράφο ως «Η Ρόζα της Σμύρνης» είναι μια πολύ γλυκιά ιστορία με ανθρωπιά μέσα της. Έχει αγάπη, έχει έρωτα. H ταινία είναι μια όμορφη ιστορία αγάπης που εισβάλλει κατά κάποιο τρόπο στο παρόν των ηρώων και γίνεται η αφορμή για να επαναπροσδιορίσουν τα πιστεύω και τις προτεραιότητες τους στη ζωή». Η ταινία διαδραματίζεται στην Αθήνα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη του 1987, αλλά εμπεριέχει και σκηνές από τη Σμύρνη του 1922. Για τις ανάγκες της ταινίας έγιναν γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα.
Αντί εισιτηρίου ένα τρόφιμο.





Το  Σινέ  Ιωλκός ανοίγει την αυλαία του για έβδομη χρονιά.
“Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες στα θερινά τα σινεμά
Νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά”
 Πράγματι, οι θερινοί κινηματογράφοι, με την ομορφιά και τη δροσιά τους, είναι μικρές οάσεις για κάθε μεγαλούπολη και αποτελούν μια μοναδική καλοκαιρινή απόλαυση και μια ολοκληρωμένη έξοδο που ξεπερνά την κινηματογραφική εμπειρία.
   Το Κέντρο Πολιτισμού  « Ιωλκός» ,  με την υποστήριξη της Δ/νσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  του Δήμου Βόλου   για έβδομη  συνεχή χρονιά , ξεκινά τις κινηματογραφικές του προβολές   , στην όμορφη και καταπράσινη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.
Κάθε χρόνο « οι πιστοί φίλοι» του Σινέ Ιωλκός περνούν υπέροχες βραδιές ξενοιασιάς , απολαμβάνοντας την υπέροχη δροσιά της αυλής του Αρχοντικού, ενώ παρακολουθούν και την αγαπημένη τους ταινία. Ειδικά για φέτος   θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές ταινίες, σε ένα ειδικό αφιέρωμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Οι προβολές αρχίζουν στις 26 Ιουνίου  και ολοκληρώνονται στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 .
       Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» , στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
      Με αφορμή λοιπόν το γεγονός αυτό το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» συνεργάζεται για άλλη μια φορά με το ΚΕΘΕΑ- Πιλότος με την προβολή της  ταινίας  «΄Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ». Η ταινία η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο, βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Τζέιμς Μπόουεν, ενός πλανόδιου μουσικού, εθισμένου στα ναρκωτικά, που άλλαξε τη ζωή του χάρη στη φιλία του με έναν κεραμιδόγατο.  
    Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Λουκ Τρίνταγουεϊ στον ρόλο του μουσικού ενώ ο ίδιος ο Μπομπ ερμηνεύει τον... εαυτό του με τη βοήθεια άλλων έξι γάτων που του μοιάζουν πολύ. Ο Μπομπ δεν χρειάστηκε πολλές σκηνοθετικές οδηγίες, απλώς έκανε ό,τι κάνει πάντα: τριγυρνούσε στους δρόμους του Λονδίνου πάνω στους ώμους του φίλου του ή καθόταν μέσα στη θήκη της κιθάρας του όσο εκείνος έπαιζε μουσική για τους περαστικούς. Αφού έζησε μια πολύ δύσκολη περίοδο στους δρόμους του Λονδίνου, ο Μπόουεν γράφτηκε το 2007 σε ένα πρόγραμμα μεθαδόνης, το οποίο του εξασφάλισε και ένα μέρος για να μένει. Έτσι έκανε μια νέα αρχή στη ζωή του. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε όμως, όταν βρήκε τον γάτο, που έδωσε νόημα στη ζωή του, έγινε ο κολλητός του φίλος. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο Μπομπ του έδωσε ένα λόγο να ξυπνά το πρωί και να κόψει τα ναρκωτικά.
Πριν την προβολή της ταινίας, στελέχη του ΚΕΘΕΑ- Πιλότος, με αφορμή του εορτασμού της «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» , θα αναφερθούν στην   καμπάνια του ΚΕΘΕΑ με σύνθημα ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ  όπου κυρίως εστιάζει στη σημασία που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στην εξάρτηση και ως καταλύτες για τη θεραπεία και την επανένταξη.
Προαιρετικά αντί εισιτηρίου ένα τρόφιμο.

......................................................................................................................................................



Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου
«Γάλα μαγνησίας»
Μια υπόθεση που ξεκινά από ένα οικοτροφείο του Βόλου

Τα PUBLIC, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Ν. Μαγνησίας,
το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Βόλου, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου,
ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων,
ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών και Οικογένειας του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. «ΠΙΛΟΤΟΣ»,
το Στέκι Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις»,
το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου  την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, στις 7 μ.μ.,
στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Αμφιθέατρο Ι. Κορδάτου
(Αργοναυτών & Φιλελλήνων), στον Βόλο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Λένα Διβάνη
και η φιλόλογος-αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο φιλόλογος Νικόλας Ταμίας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τεσσάρων εφήβων, που περνούν τα μαθητικά χρόνια εσώκλειστοι σε εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου τη δεκαετία του ‘70.

Ρόλινγκ Στόουνς, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, κρυφά τσιγάρα, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον είναι οι καθημερινές τους έγνοιες. Μαζί με αυτούς και άλλοι δεκαεφτάχρονοι, αγόρια και κορίτσια, έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά για τα ωραία χρόνια που έρχονται. Αλλά και ένας στρυφνός προϊστάμενος, ο μορφωμένος όσο και φιλόδοξος δεσπότης, μια πόλη που καθρεφτίζεται στα νερά του παρελθόντος, μια χώρα που προσπαθεί σιγά -σιγά να συνέρθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας.

Ένα μυθιστόρημα, μία κατασκευή δηλαδή με υλικά της φαντασίας, που αναζητεί την αλήθεια: μπορούμε να εμπιστευτούμε το παρελθόν αποκλειστικά στη δική μας μνήμη ή μήπως χρειαζόμαστε και την εκδοχή των φίλων, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή;





Κέντρο Πολιτισμού  "Ιωλκός"
       Δελτίο τύπου
     «99+1 ράμματα, μεταλλικά» 
το νέο βιβλίο του Απ. Παντσά

    Με μια, κατά βάση, διαδραστική εκδήλωση το  Κέντρο  Πολιτισμού «Ιωλκός» και οι εκδόσεις «ΗΒΗ»  παρουσιάζουν στο Ξενία του Βόλου  την Τετάρτη 18 Νοέμβρη  στις 8 το βράδυ  το νέο βιβλίο του Απόστολου Παντσά  «99+1 ράμματα, μεταλλικά».                                Πρόκειται για μια σύνθεση, μια διαπλοκή διηγήματων και ποιημάτων σε άμεση σχέση και συνάρτηση μεταξύ τους. Πάνω σε ένα  βασικό αφηγηματικό κορμό 9 διηγημάτων   έρχονται να «κουμπώσουν»  90+1   ποιήματα που επιδιώκουν να μεθερμηνεύσουν  το συναισθηματικό  και ψυχολογικό υπόβαθρο  των επί μέρους ιστοριών.                                     
Το όλον μιλάει για τον  απλό καθημερινό άνθρωπο που  μέσα στην ατομικότητα του βιώνει το σύνολο των επιπτώσεων μιας κοινωνίας  που  είναι  στα κάτω της.                                       
Μιλάει για τις προσωπικές αναζητήσεις  που λειτουργούν  σαν  αντίδοτο  στις μοναχικές πορείες.  Μιλάει για την πόλη μας  και  τα πολιτισμικά, οικονομικά, και αξιακά της  αδιέξοδά. Το σύνολο έχει μια  συνάφεια  και συνέχεια  που προσπαθεί να  αποδώσει την μάκρο-εικόνα    των βιωματικών   εμπειριών του  μέσου  ανθρώπου.

 Σε τελική ανάλυση η συλλογή αυτή προσπαθεί να ρίξει λίγο φώς στα αιτιατά, στα  λογικά  δηλαδή αποτελέσματα  που προκαλούν στο μυαλό και την ψυχή του ατόμου  οι ποικιλώνυμες  αιτίες .Αυτά προσπαθεί να διαβάσει η και να ερμηνεύσει  αφού μιλάει  για ό,τι τον στέλνει στα ουράνια  η στα τάρταρα. Μιλάει για τον έρωτα, την προδοσία, την τρυφερότητα, τη λύπη, τον ενθουσιασμό, την απαξία, τη μοναξιά. Μιλάει δηλαδή για τις αδυσώπητες διακυμάνσεις των ανθρώπινων σχέσεων  και τις τραυματικές τους επιπτώσεις. Ο αφηγηματικός  σε συνάρτηση με τον ποιητικό λόγο  επιδιώκει να  τελικά   να μετουσιωθεί  σε εργαλείο  που  πασχίζει να συρράψει   τα τραύματα  εκείνα   του ψυχικού όλου  τα οποία  το νυστέρι της ανθρώπινης συμπεριφοράς  μπορεί να   προκαλέσει.

 Την εκδήλωση  θα προλογίσει η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού  Αδαμαντία Μουτσινά, ενώ αποσπάσματα  θα διαβάσει  η Κατερίνα  Αντωνακάκη   και πάνω σε αυτά  με  «λόγο…αντίλογο..αναγωγές»   ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής  θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα για τα  ερεθίσματα, τα κίνητρα, τα αίτια , τα βήματα  που  τον οδήγησαν  στις σελίδες αυτού του καινούργιου βιβλίου.




ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση –αφιέρωμα
προς τιμήν του αείμνηστου  λαογράφου Κίτσου Μακρή
Το Σάββατο  3 Νοεμβρίου 2018  στις 6 το απόγευμα,   στο  Αμφιθέατρο  «Γ. Κορδάτος» (συγκρότημα Παπαστράτου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση – αφιέρωμα στον αείμνηστο λαογράφο Κίτσο Μακρή (1917-1988).
Η εκδήλωση αυτή, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του, αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αναγνώρισης και τιμής που η τοπική αλλά και η ευρύτερη κοινωνία οφείλουν στην προσωπικότητα, το έργο και την πνευματική προσφορά μιας από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της ελληνικής λαογραφίας.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, το Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).
  Προσδοκία των διοργανωτών είναι να φωτιστούν σημαντικές πτυχές της πολυδιάστατης πνευματικής, ερευνητικής, διδακτικής και συγγραφικής δραστηριότητας του Κίτσου Μακρή, που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων - ερευνητών καθώς και βιωματικές ενθυμήσεις συνοδοιπόρων του από το χώρο της  Λαογραφίας, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν.
Το πρόγραμμα της τιμητικής αυτής εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκπροσώπων των  διοργανωτών φορέων, παρουσίαση Power Point με θέμα:  «Κίτσος Μακρής. Η ζωή του σε εικόνες» με αναφορά και στη σύντροφο της ζωής του Κυβέλη Μακρή, που επιμελήθηκε η Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη και ομιλίες από τους: Τέτη Χατζηνικολάου - Ιστορικό - Λαογράφο, Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM,  Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου - τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ., Δρ Μαρία Μόσχου - Ιστορικό Τέχνης, Ειδική Επιστήμονα στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη - τ. Διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννη Κίζη  - Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Λιάπη- Λαογράφο - συγγραφέα, μέλος του  Δ.Σ.  του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και Μαρία Νάνου - Ιστορικό βυζαντινής τέχνης από κοινού με την Βάλια Καραθανάση - Φιλόλογο, Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή - Βιβλιοθήκη & Κέντρο  Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καταληκτήρια παρέμβαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου.


Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»
                                       Δελτίο Τύπου
                               Συναντήσεις με τους συγγραφείς
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τις εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο « η Πένα», διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη , με τίτλο « Δύο γυναίκες , δύο θεές» την Τετάρτη 24 Οκτώβρη 2018, στις 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον.
 Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο η εξαίρετη συγγραφέας  Ρέα Γαλανάκη χειρίζεται τη μυθιστορηματική βιογραφία,  τη ζωή σημαντικών ιστορικών προσώπων – της μυθολογίας μη εξαιρουμένης. Σε αυτό το βιβλίο ασχολείται με τον βίο και τα έργα του ξακουστού γλύπτη, γνωστού σε όλους, Γιαννούλη Χαλεπά, τον εκ της Τήνου ορμώμενο, και στη συνέχεια με τον μύθο του Θησέα και της Αριάδνης, στον οποίο παρεισφρέουν ο Μινώταυρος, ο Μίνωας, η Πασιφάη, η Ευρώπη, η Φαίδρα, ο Δαίδαλος, ο Αιγαίας κλπ.
Στην πρώτη νουβέλα η Ρέα Γαλανάκη, απευθυνόμενη με έναν ιδιαίτερο τρόπο στον ίδιο τον καλλιτέχνη, σε δεύτερο πληθυντικό, σε πληθυντικό ευγένειας, μας κάνει γνωστά πράγματα που αφορούν και την προσωπικότητά του αλλά και το έργο του, όπως: ο χαμένος του έρωτας, ο εγκλεισμός του στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας λόγω ακριβώς αυτής της αιτίας, η επιστροφή του στο νησί, η ιδιοτροπία της μητέρας του η οποία νομίζει πως την ευθύνη για την ψυχική ασθένεια του γιου της φέρουν ό,τι ο ίδιος φτιάχνει με τα χέρια του, καταστρέφοντάς τα, ο θάνατός της και παράλληλα η πλήρης απελευθέρωσή του στη δημιουργία περνώντας σε μια δεύτερη φάση, σε ένα άλλο επίπεδο, και τέλος η άφιξή του στην Αθήνα, γλιτώνοντας από τη βοσκή προβάτων και θελημάτων που κάνει προκειμένου να εξασφαλίζει τα προς το ζην.
Το ερωτικό πάθος της Αριάδνης για τον ξένο και εχθρό στη μινωική Κνωσό Θησέα εξιστορείται στη δεύτερη νουβέλα από την ίδια. Η αφήγησή της διαφέρει από τον μύθο που μας παρέδωσε η ελληνική αρχαιότητα. Όχι μόνον επειδή παίρνει τον λόγο μια γυναίκα, αλλά κι επειδή δίπλα στην ερωτευμένη κόρη αναδύεται το κύρος μιας πριγκίπισσας, ιέρειας και θεάς. Ωσάν να έπρεπε να κάνουν τα πράγματα τον μοιραίο, τον τελετουργικό τους κύκλο, ακόμη και σε έναν κόσμο που έφθινε καθώς αναδυόταν ο καινούργιος.
Στο Επίμετρο του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει τη βιωματική της σχέση με τις παραπάνω νουβέλες, που, ως όφειλαν, διαφέρουν αναμεταξύ τους σε πολλά.
Η Ρεά Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Ζει στην Πάτρα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (το 1981). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (το 1999 για το μυθιστόρημα "Ελένη ή ο Κανένας" και το 2005 για τη συλλογή διηγημάτων "Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι"). Επίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας "Κώστα και Ελένης Ουράνη" της Ακαδημίας Αθηνών (το 2003 για το μυθιστόρημα "Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων"), με το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης το 1987 και με το "Βραβείο Αναγνωστών" του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2006 για το μυθιστορηματικό χρονικό "Αμίλητα, βαθιά νερά".
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου, ενώ κείμενα του βιβλίου της θα διαβάσει η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό , ενώ η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.


                                                        Δελτίο Τύπου
Τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία 27-29/8/2018
     Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων          ( ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπ/σης και Πολιτισμού, διοργανώνουν ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία (από 19ο αιων. έως σήμερα) στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου , στον Αγ. Ονούφριο.

   Η λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό τομέα της πνευματικής παράδοσης και του πολιτισμού γενικότερα, καθώς κωδικοποιεί και αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο τα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πνευματικά γεγονότα. Μεταφέρεται έτσι στο αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο, η ιδιαίτερη ταυτότητα της γλωσσικής και πολιτισμικής παραγωγής της κάθε εποχής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Συνεπώς, ένα ιδιαίτερο επίπεδο συζήτησης μπορεί να αποτελέσει η μελέτη και η ερμηνευτική προσέγγιση της λογοτεχνικής παραγωγής, μέσα από το πρίσμα της διαχρονικής αξίας του λογοτεχνικού έργου, η σύνδεση ουσιαστικά του χθες και του σήμερα.
  Στην διαδρομή της ελληνικής λογοτεχνίας σημαντικοί δημιουργοί έβαλαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της και μεταξύ αυτών είναι οι συντοπίτες μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Μ. Καραγάτσης. Ο πρώτος στο μεταίχμιο μεταξύ του 19ου και του 20ου αι. και ο δεύτερος με αφετηρία τη γενιά του 1930 αλλά και με προεκτάσεις στον μεταπολεμικό, νέο κόσμο, κατατάσσονται στους κυριότερους εκπροσώπους της εποχής τους. Το έργο αναμφίβολα τους διαβάζεται και μελετάται μέχρι σήμερα, μια εποχή μεταβατική με νέα ρεύματα και νέους δημιουργούς που συνομιλούν με τον αναγνώστη από τη σκοπιά του παγκοσμιοποιημένου ιστορικού παρόντος.   Σ΄αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»  έχει διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις-αφιερώματα στην λογοτεχνία, κ.α. όπως το διήμερο αφιέρωμα για τον Ν. Καζαντζάκη, διημερίδα για τον Κ. Βάρναλη, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα.

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ώς εξής:
 Δευτέρα 27 Αυγούστου   8.00 μ.μ
                       Συντονισμός : Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος , Δ/ντής της Αλυσίδας                               ΙΑΝΟΣ  και  Γιώτα Κούγιαλη , εκπ/κός -συγγραφέας, γραμματέας του Δ.Σ του ΚΕΒΙΜΑΣΥ .                      

ü Μαρίτα Παπαρούση, αναπ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του    .
                           Πανεπιστημίου Θεσσαλίας « Νεοελληνική Πεζογραφία 1880-1940. Από την
                           Ηθογραφία στον Μοντερνισμό».
ü Αγγέλα Καστρινάκη Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας              .                        Πανεπιστήμιο Κρήτης- πεζογράφος.     
                        «Το αγκάθι και το ρόδο: ο έρωτας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη»
Αποσπάσματα από το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη , θα διαβάσουν:
ü Νένα Μεντή, ηθοποιός     ( Το Μοιρολόγι της ΦώκιαςΦόνισσα )
           Σταύρος Μερμήγκης , ηθοποιός     ( Βαρδιάνος στ σπόρκα (1893)
Τρίτη  28 Αυγούστου  8.μ.μ                 
ü Δημήτρης  Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας     Τμήμα Επικοιν. και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου  Πανεπιστημίου 
                          "1940-2000. Η λογοτεχνία στη μέγγενη της ιστορίας"
ü Θανάσης Τριαρίδης , συγγραφέας
                          « Αναζητώντας τον Καραγάτση των « μελλουσών γενεών».
ü Δημήτρης Τάρλοου, ηθοποιός, σκηνοθέτης
                         «Η αποξένωση του Καραγάτση από τον ίδιο του τον εαυτό και την σχέση της   αποξένωσης στην υποκριτική τέχνη».

ü Μαρίνα Καραγάτση , συγγραφέας
Τετάρτη  29 Αυγούστου 8 μ.μ
Συντονισμός : Νίκος  Θρασυβούλου
ü «Ιχνηλατώντας»  την σύγχρονη λογοτεχνία …. με τους συγγραφείς
                            Κώστα Ακρίβο ,  Λένα Διβάνη,  Ισίδωρος Ζουργό,  Γιάννη Καλπούζο .
 Το τριήμερο θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα , αφιερωμένο στον μεγάλο ‘Έλληνα ποιητή, στιχουργό, λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου, με την Χριστίνα Μαργαρίτου τραγούδι, Φρόσω                               Γαρδικλή πιάνο.
Παράλληλα θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφία του Νίκου Φιλάρετου « Στα χνάρια της ομορφιάς Βόλος και Πήλιο»
                                                                                                             
 Είσοδος Ελεύθερη
 




Αφιέρωμα στον Δημ. Πικιώνη, τον ποιητή της Αρχιτεκτονικής


To Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το  Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου διοργανώνουν τιμητικό αφιέρωμα στον «ποιητή της αρχιτεκτονικής», Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968) με αφορμή την 50ή επέτειο από το θάνατό του.

Η ανοικτή αυτή εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 8 το βράδυ,  στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της γενιάς του ’30, με  γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του που δεν ήταν μόνο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός αλλά ένας διανοητής, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο.

Ο Δημήτρης Πικιώνης με εξαιρετικές σπουδές και σημαντικούς δασκάλους, δίδαξε πάνω από τρεις δεκαετίες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, προτρέποντας τους φοιτητές του «να μάθουν την επιστήμη και την αρετή χωρίς να περηφανεύονται….».

Στη διαδρομή του, ο Βόλος και ο χώρος της Μαγνησίας για τον Δημήτρη Πικιώνη δεν ήταν μέρη άγνωστα. Ο ίδιος το 1939 είχε επισκεφτεί τη Ζαγορά για να μελετήσει την τοπική της αρχιτεκτονική παράδοση, μελέτη που είχε δημοσιευτεί  στη βραβευμένη σειρά «η ελληνική λαϊκή τέχνη». Όντας ο ίδιος φίλος του Κίτσου Μακρή, ο Βόλος είχε την τιμή να είναι μία από τις πόλεις που ο γνωστός αρχιτέκτονας άφησε τη δική του προσωπική σφραγίδα, με ένα έργο – σημείο αναφοράς για την νεότερη ιστορία της πόλης, το Δημαρχείο.  Η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου,  αποτέλεσε το δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου στη χώρα μας και δεν είναι τυχαίο ότι το 1996 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμια σημασία, ενώ θεωρείται το πιο εμβληματικό έργο του Πικιώνη.

Για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου δημιουργού Δ. Πικιώνη θα μιλήσουν: Zήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Τα Αυτοβιογραφικά Σημειώματα του Δημήτρη Πικιώνη».   Κώστας Μανωλίδης, Αναπληρωτής  Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Τα λιθόστρωτα του Πικιώνη, ένα σχεδιαστικό αίνιγμα». Μαρία Σπανού, ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, με θέμα «Σπονδή στον πρωτομάστορα της παράδοσης, Δημήτρη Πικιώνη». Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Αδαμάκης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύντομο βιογραφικό του Δ.Π.: Καταγόμενος από τη Χίο, γεννημένος στον Πειραιά (26.6.1887), γιος αυτοδίδακτου ζωγράφου, ο Δημήτρης Πικιώνης από παιδί ζωγράφιζε.  Γυμνασιόπαιδο οδοιπορούσε «εξερευνώντας το αττικό τοπίο. Το 1904 γράφτηκε στο Πολυτεχνείο.  Το 1906 έγινε ο πρώτος μαθητής του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη. Με την  αποφοίτησή του, το 1908 από το ΕΜΠ,  φεύγει  για το Μόναχο και στη συνέχεια για το Παρίσι, όπου σπουδάζει σχέδιο και ζωγραφική στην Académie de la Grande Chaumière. Παράλληλα γράφεται στο εργαστήριο του αρχιτέκτονα G. Chifflot και παρακολουθεί αρχιτεκτονικές συνθέσεις στην Ecole des Beaux Arts. Επιστρέφει στην Ελλάδα λόγω επιστράτευσής του στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912).  Αποστρατευόμενος, αρχίζει τις πρώτες μελέτες για την αρχιτεκτονική της νεοελληνικής παράδοσης. Συνδέεται πνευματικά με τους Σπύρο Αλιμπέρτη, Γιάννη Αποστολάκη, Γιώργο και Φώτο Πολίτη, Φώτη Κόντογλου, Σπύρο Παπαλουκά, τον αρχιτέκτονα Νίκο Μητσάκη, Στρατή Δούκα, Νίκο Βέλμο και, από τη νεότερη γενιά, με τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Εγγονόπουλο, Διαμαντή Διαμαντόπουλο, Γεράσιμο Στέρη κ. ά. Το 1921 διορίζεται Επιμελητής στην έδρα του Καθηγητή Αν. Ορλάνδου, στο ΕΜΠ, στο μάθημα της Μορφολογίας και Ρυθμολογίας. Το 1925 διορίζεται έκτακτος καθηγητής στο ΕΜΠ, στην έδρα της Διακοσμητικής και πέντε χρόνια αργότερα μονιμοποιείται, ενώ συνέχισε να διδάσκει έως το 1958. Το 1960 εκλέγεται πρόεδρος της Εθνικής Κοσμητείας Τοπίου και Πόλεων και το 1961 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Μονάχου. Το  1966 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πεθαίνει στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου του 1968.  Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται η οικία Καραμάνου στην Αθήνα 1925, το Δημοτικό Σχολείο στα Πευκάκια 1931-32, το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 1933-37, το Ξενία των Δελφών 1951-55, η οικία Ποταμιάνου στη Φιλοθέη 1953-55, η διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη και το λόφο του Φιλοπάππου 1954-57,  η Παιδική Χαρά Φιλοθέης 1961-65 κ.ά. Εκτός από το αρχιτεκτονικό του έργο ο Πικιώνης έχει αφήσει και πολύ σημαντικό γραπτό έργο.



Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»
Δελτίο Τύπου
Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός , σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πατάκη» και το βιβλιοπωλείο «Πένα» , παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Σαλός Θεού, Ο Μυστικός Μίκης», την Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , αμφιθέατρο Γ. Κορδάτου.
Ο συγγραφέας με την ευφάνταστη πένα του καταφέρνει να παντρέψει την ιστορία με την μυθοπλασία και να συνδυάσει μέσα από τις σελίδες των εννέα κεφαλαίων του βιβλίου, τον μουσικό , τον πολιτικό, αλλά και τον ερωτικό κόσμο του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη, κρατώντας μια λεπτή ισορροπία , μεταξύ γεγονότων και φαντασίας.
Ο ιλιγγιώδης στροβιλισµός του Μίκη Θεοδωράκη –µουσικός, πολιτικός, ερωτικός, παιγνιώδης– οδηγεί τον αναγνώστη σε εκατό ζωές, στο πανόραµα διακοσίων χρόνων, σε εννιά κεφάλαια: Το Γαλάζιο Κορίτσι του Μπουένος Άιρες, Το Γαλάζιο Βαγόνι στο Μεγάλο Κόκκινο Τρένο, Σαν Δυτικός Άνεµος: Από την Τυφλή στη Γαλάζια Οπτασία, Ο Άνθρωπος που ήθελε να γίνει Μπετόβεν συν Βοναπάρτης, Ο Σωσίας σε 33 παραλλαγές, Το Πλοίο Φάντασµα ή Ο Ιπτάµενος Κρητικός, «Πυροβολήστε τα Ρολόγια»: Η Ανάληψις, Στις Συµπληγάδες: «Ανδρέα µου!» «Κώστα µου!», Ο Θεραπευτής: Οι Ερινύες Ευµενίδες. Ο Σαλός Θεού συναντιέται, µέσα από χαραµάδες του χρόνου, µε τον Μπετόβεν και τον Βάγκνερ, τον Σοστακόβιτς και τον Δηµήτρη Μητρόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Ιάνη Ξενάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη – ανταλλάσσουν τα απόκρυφα του βίου και του έργου τους. Ανασηκώνει το πέπλο της Ίσιδος από τις γυναίκες της ζωής του, μοιράζεται µαζί τους την αθανασία. Ζωντανεύει άγνωστες στιγµές µε τους Λένιν, Στάλιν, Τίτο, Τσε, Φιντέλ, Μιτεράν, καθώς και µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Αλέξη Τσίπρα και δεκάδες άλλες προσωπικότητες. Στη δίνη του κυκλώνα Μίκης, µε την πένα στενού του φίλου επί δεκαετίες, ο χρόνος μεταβάλλεται και δεν έχει νόηµα να διακρίνουµε ζωντανούς και πεθαµένους. Ουσιαστικά ο Μίμης Ανδρουλάκης συστήνει έναν άλλο Μίκη, τον οποίο και περιγράφει με τον δικό του τρόπο. Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόμενος στο βιβλίο μεταξύ άλλων είπε: “ Τον ευχαριστώ για την πρόκληση και την καινοτομία του έργου “Ο Mυστικός Μίκης” . Ο Μίμης, δεμένος πολύτροπα μαζί μου από την εφηβεία του, με βλέπει πάντα σαν ανοιχτό βιβλίο –o Εσταυρωμένος Διόνυσος– και συμπληρώνει τις δικές του σελίδες με τη δύναμη της γνώσης και της κρητικής του φαντασίας. Ένας ονειρευόμενος “Πυλάδης” εισδύει στα όνειρα και τις ουτοπίες του δικού του “Ορέστη”.
Το βιβλίο πρόκειται να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραθέτει πλήθος στοιχείων , από την πολυσήμαντη ζωή του μουσικοσυνθέτη.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης τον Νοέμβριο του 1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια, από το 1993 πολιτικά ανένταχτος, σε απόσταση από την καθημερινή διαχείριση της πολιτικής. Αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε με το βιβλίο του "Μετά" (1992) την πρόταση για την ανασύνθεση της Αριστεράς και ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Από το 1987 ασχολείται συστηματικά με την συγγραφή βιβλίων και το τελευταίο του βιβλίο «Σαλός Θεού - Ο Μυστικός Μίκη» , είναι το 27ο κατά σειρά.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Σαμαράς Δημοσιογράφος , η Αρετή Τζανετοπούλου , Φιλόλογος , Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου και ο Συγγραφέας.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Λίνα Φυτιλή , Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα , με τον Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο και τους μαθητές του Ωδείου Ρυθμός ( τμήμα τραγουδιου Χ. Παπάζογλου) , Μαριάννα Λούμα, Βερόνικα Σκρέτα, Κωνσταντίνος Σταμούλης ,Βάνα Καϊμάκη, Βαρβάρα Χατζητρακόσια, Νεφέλη Σγατζή και Κατερίνα Νταλλαρή
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λόγος ποιητικός και εικονογραφημένος
Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» , παρουσιάζει το βιβλίο των Απόστολου Παντσά και Μιχάλη Πόρναλη , τη  Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο « Αχίλλειο» .
Μια πρωτότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη που συνδυάζει τον ποιητικό λόγο του συμπολίτη γιατρού Απόστολου Παντσά και την φωτογραφική ματιά του επίσης συμπολίτη φωτογράφου Μιχάλη Πόρναλη, μετουσιώθηκε σε ένα πολύχρωμο λεύκωμα 62 σελίδων.

Οι καλλιτεχνικές διαδρομές των δύο Βολιωτών συναντήθηκαν μετά από πρόταση του κ. Παντσά στον κ. Πόρναλη να «ντύσει» με εικόνες τα 28 έμμετρα ποιήματα τα οποία «δέθηκαν» σε μια έκδοση υπό τον τίτλο «Λόγος Ποιητικός και Εικονογραφημένος».
Την εκδήλωση θα προλογίσει  η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» ,   κα Ντία Μουτσινά, και η Αρετή Τζανετοπούλου, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου.  Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς,θα διαβάσει ποιήμτα από την συλλογή του βιβλίου, ενώ  σχήμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου αποτελούμενο από τους Κ. Κολέτσιο, Π. Σάλεμ και Κ. Γεδίκη και Βασίλη Αγροκώστα θα παίξουν  μουσικά θέματα και θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα του κ. Παντσά.
Μιλώντας για το βιβλίο του ο κ. Παντσάς μεταξύ άλλων είπε : «είναι μια πολύ όμορφη στιγμή αυτή γιατί θεωρούμε ότι η δουλειά που κάναμε με τον Μιχάλη «κουμπώνει» το ποίημα με την εικόνα. Φτιάχνει καινούριες εικόνες, φτιάχνει δεύτερα συναισθήματα και δίνει μηνύματα τα οποία στους καιρούς που ζούμε θεωρώ ότι είναι και πάρα πολύ χρήσιμα. Είναι μια δουλειά που θεωρούμε ότι μπορεί να συνθέσει καινούριες ιδέες και να δώσει καινούρια ερεθίσματα. Μιλάει πάρα πολύ για τον τόπο μας, διότι όλα αυτά αγγίζουν κυριολεκτικά στα μικρά του τον τόπο, την πόλη, την περιοχή μας με ένα κριτικό βλέμμα και είναι κάτι το οποίο για μας είναι ταυτόχρονα και κοινωνική υποχρέωση».
Από την πλευρά του ο γιατρός και γνωστός φωτογράφος του Βόλου Μιχάλης Πόρναλης, τόνισε πως αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικός απέναντι στη πρόταση του κ. Παντσά θεωρώντας πως ίσως να μπαίνει σε άλλα χωράφια, εν τούτοις το είδε σαν ευκαιρία να ανασκαλίσει το αρχείο του και να βρει εικόνες που ταιριάζουν στα ποιήματα. «Πραγματικά κάθισα μήνες έβγαλα μερικές φωτογραφίες ταιριαστές με τα ποιήματα του Αποστόλη και βγήκε αυτή η δουλειά» εξηγεί στη «Μ» διευκρινίζοντας πως «είναι τελείως διαφορετικό αυτό το βιβλίο μου από τα άλλα, τα οποία ασχολούνται με το φυσικό περιβάλλον.


----------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ « ΙΩΛΚΟΣ»

Δελτίο Τύπου

 Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

                με ευφάνταστες   χειροποίητες δημιουργίες.

      Οι γιορτινές ημέρες έρχονται και το πνεύμα των Χριστουγέννων απλώνεται πάνω από την πόλη μας και το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει σε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα. Έτσι λοιπόν, για ακόμη μια χρονιά σας προσκαλεί στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στις 6 Δεκεμβρίου 2015  για να περάσετε μια όμορφη Κυριακή διαλέγοντας ευφάνταστες δημιουργίες όπως ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα κεντήματα  διακοσμητικά αντικείμενα, μικροδωράκια και στολίδια σε πολλά σχέδια και χρώματα. Από τις 10.30 πμ έως 7.00 μ.μ  θα μπορείτε να έρθετε, να περιηγηθείτε  στο χώρο και να κάνετε τις αγορές σας για σας και τους αγαπημένους σας φίλους χωρίς κόπο και άγχος ξεφεύγοντας από τις έννοιες και τις φροντίδες της καθημερινότητας .

     Το εικαστικό εργαστήρι του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός» για ακόμη μια φορά εργάστηκε για την ημέρα αυτή και σήμερα σας καλεί  να ανανεώσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας.                                                                                                Για αρκετό διάστημα (περισσότερο από πέντε μήνες )και υπό την καθοδήγηση της κας Άννε Σαββίδη, οι εθελόντριες του εικαστικού εργαστηρίου  ασχολήθηκαν και έφτιαξαν όλα τα χριστουγεννιάτικα  αντικείμενα που θα δείτε, με μεράκι και πολλή αγάπη. Μοναδικά χριστουγεννιάτικα κεντήματα, ,  άγγελοι , δεντράκια,  στολίδια σε πολλά σχέδια και χρώματα θα σας κερδίσουν και πάνω από όλα οι τιμές τους θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Γιατί είναι ιδιαίτερα προσιτές (τιμές κρίσης)  και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε χειροποίητες δημιουργίες  πρωτότυπες  και υψηλής αισθητικής  χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα .

    Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε λαχταριστά  χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα , που φτιάχνονται με αγνά υλικά και παραδοσιακό τρόπο από τον συνεταιρισμό γυναικών το «Ρόδι», ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή μας και όχι μόνο. Επίσης, χριστουγεννιάτικες δημιουργίες , όπως και διάφορα λουλούδια θα έχετε την ευκαιρία θα προμηθευτείτε  από το συνεταιρισμό ΑΜΕΑ «Ηλιοτρόπιο».

   Και αν κουραστήκατε ή θέλετε να απολαύσετε τη βόλτα σας, θα έχετε τη δυνατότητα να πιείτε καφέ ή το τσάι σας στο χώρο του Αρχοντικού και να γευτείτε διάφορα εδέσματα φτιαγμένα από τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μας.

 Όλα αυτά δείχνουν, ότι θα περάσετε μια  πολύ όμορφη Κυριακή.

    Και  σας υπενθυμίζουμε, ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις θα διατίθενται για την αγορά τροφίμων μακράς διάρκειας, τα οποία δίνουμε ανά τακτά διαστήματα με διακριτικότητα και σεβασμό σε οικογένειες της περιοχής μας, οι οποίες δοκιμάζονται  στις μέρες που ζούμε.

Σας περιμένουμε!!!!
 

---------------------------------------------------------------------------------------------
Δελτίο Τύπου
Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου
Παρουσιάζεται το νέο ιστορικό μυθιστόρημα των Κ. Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) - Αρχεία Ν. Μαγνησίας και η Λέσχη Βόλου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» παρουσιάζουν το νέο ιστορικό μυθιστόρημα των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή με τίτλο «Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου» τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 7:30 το βράδυ στη Λέσχη Bόλου (Ι.Καρτάλη και Πολυμέρη).
Με το νέο αυτό μυθιστόρημά τους οι συγγραφείς ξαναγυρνούν τον αναγνώστη στο σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στο μαγικό βουνό στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η ιστορία είναι συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου «Ο Έρωτας και το Όνειρο». Οκτώβριος του 1940. Η Άννα έχει αφήσει εδώ και ένα χρόνο το σανατόριο και τον γιατρό. Από τον Ιούνιο του 1940 είναι και επίσημα πλέον σύζυγος του αλαφροΐσκιωτου ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Όμως η ζωή στο σανατόριο πρέπει να συνεχιστεί. Στην αγγελία του γιατρού για βοηθό ανταποκρίνεται η νεαρή Αντιγόνη, η οποία εγκαταλείπει την ήσυχη ζωή της στην Αθήνα και ανεβαίνει στο Πήλιο, όπως πριν από πολλά χρόνια η Άννα. Εκεί το καλομαθημένο κορίτσι της πόλης θα έρθει αντιμέτωπο με την αρρώστια και τον θάνατο, που θα έχουν ως συνέπεια να αναθεωρήσει τη στάση της για τη ζωή. Στο πρόσωπο του Νίκου Δενδρινού θα γνωρίσει τον έρωτα και θα αρχίσει να ονειρεύεται για το μέλλον. Η  θύελλα όμως του πολέμου θα φέρει ανατροπές όχι μόνο στις ζωές των πρωταγωνιστών, αλλά και στην καθημερινότητα του σανατορίου. Στο χώρο αυτό ο γιατρός Καραμάνης και η νεαρή Αντιγόνη θα δώσουν τη δική τους μάχη ανάμεσα στα πάθη που γεννάει ο πόλεμος, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς. Θα τα καταφέρουν;
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Μαγνησίας, η Βίκυ Μαντζώρου, Φιλόλογος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας
και οι συγγραφείς. Αποσπάσματα του βιβλίου θα επιλέξουν και διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την μέτζο σοπράνο Σοφία Καγιά, τον φλαουτίστα Πέπο Σάλεμ και φωτογραφίες του sanatorioproject (2011-2012) των εικαστικών Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.








 --------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’ ΙΩΛΚΟΣ’’

                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            Ο Νίκος Καζαντζάκης στην αυγή του 21ου αιώνα
          Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» , σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, , τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Aρχεία  Ν. Μαγνησίας , την Δ/νση Δευτ/μιας Εκπ/σης  και  την Κρητική Αδελφότητα Βόλου « Το Αρκάδι»   , διοργανώνουν διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα και διανοητή Νίκο Καζαντζάκη, στις 24 και 25 Νοεμβρίου του 2017 στο Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των  60 χρόνων από τον θάνατό του.
        Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι γονείς του τον έστειλαν να φοιτήσει σε καθολικό σχολείο στη Νάξο, απομακρύνοντάς τον από την επαναστατημένη Κρήτη. Το 1906 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Τα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και την Ασία διψώντας να γνωρίσει τον κόσμο. Ήρθε σε επαφή με ξένους πολιτισμούς, μελέτησε έργα μεγάλων συγγραφέων και έμαθε εφτά γλώσσες.                         Το 1957 πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας
       Ο Καζαντζάκης υπήρξε επίσης φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αποτελείται από 12 τραγωδίες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά βιβλία, το επικό ποίημα «Οδύσσεια», μεταφράσεις μεγάλων συγγραφέων (Νίτσε, Σαίξπηρ, Γκαίτε) και άρθρα σε περιοδικά της εποχής. Η «Οδύσσεια» είναι το μεγαλύτερο ελληνικό επικό ποίημα. Ο Καζαντζάκης άγγιξε όσο κανείς το μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής και την αιτία δημιουργίας των πάντων. Σήμερα, αναγνωρίζεται, δικαίως, ως μοναδική, ασύλληπτη περίπτωση διανοούμενου, στοχαστή. Μολαταύτα, την περίοδο της ανθοφορίας του δεν μπορούσε να είναι καθολικά αποδεκτός. Το ελληνικό κράτος στάθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια του να είναι υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας.  Σήμερα, αναγνωρίζεται, δικαίως, ως μοναδική, ασύλληπτη περίπτωση διανοούμενου, στοχαστή και ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Κων/νος   Δημαράς είναι ίσως ο πιο κοντά στην αλήθεια, καθώς πιστεύει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης δεν ανήκει στη λογοτεχνική ιστορία της Ελλάδας αλλά στην ευρύτερη ιστορία της Παιδείας. Ο αιρετικός λογοτέχνης και διανοητής κατάφερνε να μπερδεύει κάθε φορά εκείνους που μόνιμα αναζητούν κρυφά νοήματα πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις αλλά ήταν απλά ο εαυτός του. Ο  Έλληνας  Πικάσο της πέννας. Ενώ ο ίδιος  δε δίστασε σε κάποια δεδομένη στιγμή να εξομολογηθεί
«Από τη νεότητά μου, η θεμελιακή αγωνία μου, απ’ όπου πήγασαν όλες μου οι χαρές κι όλες οι πίκρες, ήταν τούτη: η ακατάπαυστη, ανήλεη εντός μου πάλη ανάμεσα στο πνεύμα και τη σάρκα». Κάποιοι τον είπαν αιρετικό. Όμως, όπως θα έλεγε κι ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ένας συγγραφέας συνεπής στον εαυτό του.
    Η διημερίδα που πραγματοποιείται ,έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στο κοινό που θα την παρακολουθήσει, να γνωρίσει περισσότερο πτυχές από την ζωή και το έργο του μεγάλου ΄Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας , μέσα από τις παρουσιάσεις -εισηγήσεις των ομιλητών , οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά , μέσα από συγκεκριμένες μελέτες για το έργο του.
Στην διημερίδα αυτή συμμετέχουν :
·         Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Εισαγωγική ομιλία : «Το Φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης»
·        Μάριος Μπέζγος, Καθηγητής Θεολογικής  Σχολής  Πανεπιστημίου Αθηνών
«Η φιλοσοφία της Θρησκείας του Νίκου Καζαντζάκη»
·         Νίκος Μαθιουδάκης,  Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Λογοτεχνικής Υφολογίας , Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Ν. Καζαντζάκη.
Νίκος Καζαντζάκης – «Η αγάπη για τη γλώσσα»
·         Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίαςτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Αναπαραστάσεις σωμάτων και η εκ πνευμάτωση της ύλης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη»
·         Γρηγοροπούλου Μαρίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
«Εικόνες του κόσμου, του βίου, του νου στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη»

·        Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Συγγραφέας
«Το μουσικό στοιχείο (χορός,  τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, μουσικά όργανα)         στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»
·        Κώστας Αρκουδέας ,  Συγγραφέας
«Το χαμένο Νόμπελ του Καζαντζάκη»
Αποσπάσματα από το έργο « Ασκητική» θα διαβάσει η συγγραφέας Λίνα Φυτιλή  με την συνοδεία κρητικής λύρας. Ενώ από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου « Το Αρκάδι» , θα παρουσιαστεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα , με τους Γιάννης Πλατάκης, λύρα - τραγούδι και Μιχάλης Λιονάκης, λαούτο -τραγούδι (  αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη).


Με την έναρξη,  θα προβληθεί ένα πολύ σύντομο video , το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος των Φιλολόγων Μαγνησίας , παρουσιάζοντας στοιχεία από την ζωή του συγγραφέα, ενώ  στο τέλος της διημερίδας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο « Ο Νίκος που γνώρισα», παραγωγής Μουσείου Ν. Καζαντζάκη.
·        Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με υλικό που έχει ευγενικά παραχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή από  το Μουσείο Καζαντζάκη και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.                                                                             Την έκθεση επιμελούνται τα  Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.                                                                             
  Το πρόγραμμα της  Διημερίδας  έχει ως εξής : Παρασκευή 17.30 μ.μ. έως 21.00
και το Σάββατο 10 .00 π.μ. έως 13 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη 





       













 ---------------------------------------------------------------------------------------------ελτίο Τύπου
Παρουσιάζεται το βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή “Το τέταρτο αλογάκι”
Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Εκδόσεις Πατάκη, το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου
Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Xώρων ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου  προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Λεϊμονή “Το τέταρτο αλογάκι”.
H παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (3ος όροφος)
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:
Κερασία Μπαρτζιώκα, πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Xώρων  ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», εκπαιδευτικός, μουσειολόγος
Αδαμαντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός»
Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας, επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Π.Θ., πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου Κος Διονύσης Λεϊμονής
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Μαρία Λεϊμονή, καθ. αγγλικής φιλολογίας και θα δραματοποιήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου: Άννα Στρούγγη, Δέσποινα Μπασιά, Βασίλης Καλόγηρος και Αλέξανδρος Μακεδών
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βάια Παυλίδου και Ιωάννα Γεωργάκη Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------


ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Κλείνει η αυλαία για το Σινέ Ιωλκός….
   Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου ολοκληρώνουν  τον κύκλο των κινηματογραφικών προβολών , με την  παιδική ταινία « Ο πόλεμος των κουμπιών», την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ,  στην όμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου.
Ο πόλεμος των κουμπιών  είναι ταινία Γαλλικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Γιαν Σαμιουέλ και πρωταγωνιστούν Ερίκ Ελμοσνίνο, Ματίλντ Σινιέ, Αλέν Σαμπά, Βενσάν Μπρε .
Υπόθεση : Ο "Πόλεμος των Κουμπιών", το κλασικό μυθιστόρημα του Λουί Περγκό.
       Ενώ ο πλανήτης ταρακουνιέται από τα τρομερά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άλλος πόλεμος μαίνεται, σε μια απομακρυσμένη γωνιά της γαλλικής επαρχίας. Τα παιδιά των γειτονικών χωριών Λονζβέρν και Βελράν μισιούνται από πάντα. Τώρα όμως, η μάχη τους θα πάρει μια νέα τροπή: οι δυο πλευρές αποφασίζουν να αφαιρέσουν από τους αιχμαλώτους τους, τα κουμπιά από τα ρούχα τους και να τους επιστρέψουν στα σπίτια τους, σχεδόν γυμνούς, νικημένους και ταπεινωμένους. Όποιο χωριό μαζέψει τα περισσότερα κουμπιά, θα είναι και ο νικητής.                                                                                   Η ιστορία ακολουθεί τον Λεμπράκ, ένα σκληρό, βασανισμένο, αλλά καλόκαρδο 13χρονο, «στρατηγικό αρχηγό» του Λονζβέρν, και τους υπολοχαγούς του, Μεγάλο Τζίμπους, Μπακέιλ και Μικρό Τζίμπους... την μασκότ της ομάδας, ένα 8χρονο πιτσιρίκι που συμμετέχει στη μάχη με ξεκαρδιστική σοβαρότητα. Η άφιξη της Βαϊολέτ, μιας νεαρής από την πόλη θα κάψει καρδιές, ειδικά εκείνη του Λεμπράκ. Η εμφάνιση της, όμως, δημιουργεί υποψίες: έχει εβραϊκή καταγωγή και έχει έρθει, για να βρει καταφύγιο με την υποτιθέμενη θεία της, την όμορφη Σιμόν, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος ο δάσκαλος του χωριού.                            "Ο Πόλεμος των Κουμπιών" αφηγείται μια ιστορία με τρυφερότητα και ζεστασιά, με όλη όμως την δράση και τις συγκινήσεις μιας "πολεμικής" ταινίας, με φόντο το δράμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια Γαλλία, κατειλημμένη από τη ναζιστική Γερμανία. ο «Πόλεμος των Κουμπιών» θα γινόταν γρήγορα ένα ορόσημο της εφηβικής λογοτεχνίας, κυρίως λόγω των αντιπολεμικών του μηνυμάτων μέσα από την αντίστιξη του πολέμου δύο παιδικών συμμοριών από αντίπαλα γαλλικά χωριά με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο του Περγκό έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη άλλες δυο φορές, το 1962, από τον Ιβ Ρομπέρ και το 1994, από τον Τζον Ρόμπερτς, με την ιστορία να μεταφέρεται στην Ιρλανδία.
Είσοδος ελεύθερη




                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι…..
                                Οδ. Ελύτης
    Η Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΠΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»,  διοργανώνουν μια μαγική βραδιά ποίησης , χορού και μουσικής, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 , στις 9 μ.μ στον λόφο της Αγ. Ειρήνης στην Ανακασιά.
Το φετινό πρόγραμμα έχει το γενικότερο τίτλο «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι», πάνω στο γνωστό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, όπου η Μουσική, η Ποίηση και ο Χορός συναντούν τον Έρωτα, και το Φεγγάρι του Καλοκαιριού συνδέοντας ποιήματα Ελλήνων ποιητών με ένα ρεπερτόριο μουσικής από τη μπαρόκ εποχή ως τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για μια πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου με τη συμμετοχή των ηθοποιών Γρηγόρη Γαλάτη και Νιόβης Κωστοπούλου, του Σεξτέτου Εγχόρδων της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Συμμετέχει επίσης η χορεύτρια Μαρια Κυρμά.
Παράλληλα θα προβάλλεται το εικαστικό έργου “Moonrise” της Eugenia-Alana Mitsanas.         Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Γρηγόρη Γαλάτη.
Η εκδήλωση αποτελεί την τέταρτη  στάση μετά τις τόσο υπέροχες βραδιές που πραγματοποιήθηκαν , αρχικά στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου ,στο πλαίσιο του ετήσιου πανελληνίου προγράμματος που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.  Ακολούθησε,  στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πλατεία Μηλεών και η τρίτη εκδήλωση στο υπαίθριο Θέατρο του Χόρτου ,στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Χόρτου, που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη – Χατζηνίκου.
Με την εκδήλωση αυτή κλείνει ο κύκλος αυτής της σύντομης μαγευτικής περιοδείας , μουσικής , λόγου και τέχνης…..
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.






ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου συνεχίζει για έκτη συνεχή  χρονιά τις προβολές του, στην όμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου.
Για αυτή την Τετάρτη 30 Αυγούστου προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας  « Το Δέντρο και η Κούνια» ,κοινωνική 2013 , Έγχρ.  Διάρκεια: 108' . Ελληνική  ταινία, σκηνοθεσία Μαρία Ντούζα με τους: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Μιριάνα Καράνοβιτς.
 Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας που απονεμήθηκε στην ελληνική ταινία “Το δέντρο και η κούνια” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός κινηματογράφος αν και έχει βρει το κοινό του στις χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα ακόμα το αναζητά.
Υπόθεση : Η Ελένη, καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, έρχεται για πασχαλινές διακοπές με τη δεκάχρονη κόρη της στο πατρικό της. Η γνωριμία της με τη Νίνα, μια Σέρβα που προσέχει τον πατέρα της, με τον οποίο εκείνη διατηρεί μια απόμακρη σχέση, θα γίνει η αφορμή για να αποκαλυφθούν μια σειρά από επώδυνα οικογενειακά μυστικά.
Μακριά από τη συνήθη ντοκιμαντερίστικη, ρεαλιστική «φωτογράφησή» του σε αστικό φόντο, η Ντούζα επιλέγει να επικεντρωθεί σε ένα οικογενειακό δράμα χαρακτήρων που εξελίσσεται στην επαρχία και οι δια­δρομές των ηρώων του θίγουν αναπόφευκτα το ζήτημα των συνόρων, εσωτερικών κι εξωτερικών, προαιώνιων εμποδίων στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ο πρώτος μετανάστης της ιστορίας είναι η Ελένη, η οποία με δική της επιλογή έχει μείνει στο Λονδίνο όπου σπούδασε, φτάνοντας μέχρι την πανεπιστημιακή έδρα της καρδιολογίας. Δυναμική γυναίκα, ακούει με δυσθυμία την πρόταση του συζύγου της Χάρι για μετεγκατάστασή τους στην Κίνα, όπου τον περιμένει μια συμφέρουσα επαγγελματική πρόταση­ (και ακόμη μία μετανάστευση ). 
Αποφασίζει να φύγει με τη δεκάχρονη κόρη της για πασχαλινές­ διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα και στο σπίτι του πατέρα της Κυριά­κου, με τον οποίο διατηρεί μια απόμακρη σχέση. Εκεί θα θυμηθεί πράγματα από το παρελθόν, όπως τη μητέρα της που έχασε όταν ήταν μικρή, και θα γνωρίσει τη Νίνα, μια μεσήλικη Σέρβα που έχει εγκατασταθεί με την κόρη της Μίρα (ακόμη δύο μετανάστες ) στο σπίτι και βοηθά τον πατέρα της, με τον οποίο συνεννοείται στη μητρική της γλώσσα, καθώς ο Κυριάκος είχε ζήσει ως πρόσφυγας στην Ανατολική Ευρώπη μετά­ τον Εμφύλιο.
Ωραίος ρυθμός, σωστό μοντάζ, ελάχιστη κινηματογραφική «φλυαρία», καλή φωτογραφία και αρκετά καλογραμμένοι διάλογοι συμπληρώνονται από καλές ερμηνείες – ακόμη και από τα παιδιά.
Επίσης πριν την προβολή οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσανά , η οποία φιλοξενείται στο Αρχοντικό Ζαφειρίου ,με θέμα « Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Είναι μια  σειρά έργων της τελευταίας  δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας,  μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του  κορυφαίου  Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.
Αντί εισιτηρίου ένα τρόφιμο.




     ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΩΛΚΟΣ»
                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
        Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης « Ιωλκός» , σε συνεργασία με την Δ/νση  Αρχείων  Μουσείων  και Βιβλιοθηκών  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  του Δήμου Βόλου  για έκτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει τις προβολές του , στην όμορφη και δροσερή  αυλή του  Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο .
 Για αυτή την Τετάρτη  16/7  ,  στις  9 μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας          «Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά» ,  χώρα παραγωγής: Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ,  σενάριο: Στίβεν Νάιτ, παίζουν οι ηθοποιοί: Έλεν Μίρεν, Ομ Πουρί, Σαρλότ Λε Μπον, Ρόχαν Τσαντ, Μάνις Νταγιάλ, Αμίτ Σαχ.
Υπόθεση : Σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, οι ιδιοκτήτες δύο ανταγωνιστικών, και εκ διαμέτρου αντίθετων σε προσωπικότητα και νοοτροπία, εστιατορίων -το ένα με καθώς πρέπει, γαλλική κουζίνα, το άλλο με πληθωρική ινδική κουζίνα- κηρύσσουν πόλεμο.
΄Ετσι λοιπόν τα 30,5 μέτρα του τίτλου είναι αυτά τα οποία χωρίζουν δύο εστιατόρια ενός γραφικού γαλλικού χωριού , όπου η χήρα κ. Μαλορί διατηρεί επί δεκαετίες το δικό της γκουρμέ και βραβευμένο με αστέρι Michelin «Le saule pleureur», εκεί θα καταφύγει και η ινδική οικογένεια του επίσης χήρου μπαμπά Καντάμ, η οποία θα αγοράσει το απέναντι οίκημα και θα δοκιμάσει την τύχη της ανοίγοντας το εξωτικών γεύσεων «Maison Mumbai». Αρχικά η συνύπαρξη θα φανεί αδύνατη, με τους δύο γερο-πεισματάρηδες ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν κάθε μέσο στα όρια του θεμιτού για να μπουν ο ένας στο μάτι του άλλου.
Το αστείρευτο μαγειρικό ταλέντο του νεαρού Χασάν Καντάμ όμως είναι αδύνατο να κρυφτεί, όπως και η ερωτική έλξη ανάμεσα στον όμορφο Ινδό και στη sous chef της Μαλορί Μαργκερίτ. Προσθέστε το φολκλόρ της γαλλικής εξοχής, πολιτικώς ορθά μαθήματα πολυπολιτισμικότητας και τα πάντοτε ακαταμάχητα καλά αισθήματα κι έχετε έτοιμο ένα λαχταριστό, καλοψημένο σινε-κλισέ στο οποίο ο καλοπροαίρετος θεατής δυσκολεύεται να αντισταθεί. Ο τρεις φορές προτεινόμενος για Όσκαρ, σκηνοθέτης του μαγικού «Chocolat», Λάσε Χάλστρομ, επιστρατεύει το ανεξάντλητο ταλέντο της βραβευμένης με Όσκαρ, Έλεν Μίρεν, και παραδίδει μια πεντανόστιμη, γαστριμαργική ιστορία, γεμάτη δύναμη και πάθος.
Το πρωτοφανές ταξίδι ενός ταλαντούχου, φοβερά υποσχόμενου, νεαρού σεφ, του Χασάν Καντάμ (Μανίς Νταγιάλ), πέφτει πάνω στις έμπειρες και αδιάψευστες αισθήσεις της εκκεντρικής Έλεν Μίρεν… Και τότε οι δυο τους καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό μείγμα, η γεύση του οποίου ξεπερνά κάθε φαντασία.
 Επίσης πριν την προβολή οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσανά , η οποία φιλοξενείται στο Αρχοντικό Ζαφειρίου ,με θέμα « Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Είναι μια  σειρά έργων της τελευταίας  δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας,  μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του  κορυφαίου  Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.
Αντί εισιτηρίου ένα τρόφιμο.





ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ
                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Όταν η ζωγραφική « συναντά»  το έργο του Γ. Σεφέρη…
Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας , διοργανώνουν  εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 και ώρα 9 μ.μ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.
Για το ποιητή θα μιλήσει ο Δημήτρης  Δημηρούλης , στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα  «Τρία κρυφά ποιήματα. Η Ποιητική διαθήκη του Σεφέρη» .
Ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα διαβάσουν  οι ηθοποιοί : Γρηγόρης Γαλάτης καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η Νιόβη Κωστοπούλου. Ενώ  η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την υψίφωνο Μαριάντζελα  Χατζησταματίου και τον Νίκο Παναγιωτίδη στο πιάνο.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Ελένη Χατζηδημητρίου.
 Ο Γιώργος Σεφέρης,  του οποίου το πραγματικό  όνομα ήταν Γεώργιος Σεφειάδης γεννήθηκε στα Βουρλά Σμύρνης στις 13 Μαρτίου του 1900 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως (το γένος Γ. Τενεκίδη) Σεφεριάδη .Το 1931 διορίζεται ως υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου. Στην συνέχεια ακολουθει μια σημαντική πορεία ως διπλωμάτης στο Υπουργειο Εξωτερικών . Την ίδια χρονιά εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η "Στροφή’’, ενώ τον Μάιο του 1932 δημοσιεύεται το έργο του Μια νύχτα στην ακρογιαλιά και τον Οκτώβριο η Στέρνα, αφιερωμένη στον Γιώργο Αποστολίδη. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.
 Η γλώσσα του Σεφέρη πυκνή και καίρια, συμπυκνώνει στην ποίησή του αυτό που ο ίδιος ονόμασε επιγραμματικά "καημό της ρωμιοσύνης". Η ζωντανή, γηγενής παράδοση συμπορεύεται με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία. Στο πρόσωπό του, στην ποιητική, δοκιμιακή και μεταφραστική του εργασία, η νεοελληνική γραμματεία αναγνωρίζει έναν από τους κλασικούς του 20ου αιώνα.
 O Οδυσσέας Ελύτης μιλώντας για τον  Γ. Σεφέρη είπε : «Κανείς άλλος δεν στάθηκε τόσο ικανός ν’ ανιχνεύσει, να βρει και να κινήσει τα νήματα της ζωντανής ελληνικής παράδοσης όσο αυτός… Καλλιέργησε το αίσθημα της ευθύνης και κράτησε ψηλά τη σημαία της ελεύθερης συνείδησης, που τόσο την έχουν ανάγκη, σήμερα προπάντων, οι νέοι», ενώ ο Γ. Ρίτσος με τη σειρά του είπε: «Αυτή την ώρα, τα λόγια μου φαίνονται μικρά για το ανάστημα του ποιητή, μικρά για τη λύπη και την περηφάνια που μας γεμίζει το έργο του και το ήθος του. Εδώ και πολλά χρόνια, σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ο ποιητής έσμιξε ποίηση και ελευθερία, αισθητική και ηθική, σε μια γνήσια και φυσική ενότητα, αφήνοντας μιάν υψηλή, παραδειγματική κληρονομιά σ’ ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό. Ακόμα μια φορά «σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή στις 9 μ.μ την ίδια ημέρα,   θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Μητσάνα με θέμα « Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Θα παρουσιαστεί η έκθεση  μικρής σειράς έργων της τελευταίας  δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας,  μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του  κορυφαίου ποιητή.
Ο Δημήτρης Μητσανάς γεννήθηκε το 1933 στην Τρίπολη. Έφυγε στις ΗΠΑ το 1961 και έκανε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στην  Ιστορία της Τέχνης και στη Ζωγραφική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο  της Καλιφόρνια. Το 1971 συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα Καλιφόρνιας. Από το 1968 άρχισε να διδάσκει ιστορία τέχνης, ζωγραφική  και σχέδιο στο Humboldt State University της Καλιφόρνια, όπου διετέλεσε κοσμήτωρ από το 1986-1990 και υπήρξε καθηγητής έως το 1999.   Από το 1995 έως το 2013 οργάνωσε ετήσια προγράμματα φοιτητών πανεπιστημίων της Καλιφόρνια  με έδρα τη Άφησο . Έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Με τη  Βολιώτισσα σύζυγό του  Δέσποινα Πολυχρονοπούλου ζουν μεγάλο διάστημα του χρόνου στην Άφησο και Βόλο.                        
    Ο ίδιος  αναφέρει : 
«Το αδειανό πουκάμισο με απαλές τσακίσεις, κουμπιά από φίλντισι γυαλιστερά, γιακάς καλοκολλαρισμένος,  κοίταζε της Ελένης το κορμί, το πλησίασε, το άγγιξε  και το αγκάλιασε άπειρες φορές προτού μείνει ένας απλός  παρατηρητής. Ένα κέλυφος με σημασία και χωρίς, μια αυταπάτη που έφτιαξε ο χρόνος.
Το πουκάμισο, Λακεδαιμόνιοι, Μυκηναίοι και όλοι εμείς ακολουθήσαμε  το οδοιπορικό της Ελένης στην Τροία, Κύπρο (Πλάτρες) ή πουθενά.
Η Ελένη, που ίσως δεν έφυγε ποτέ γιατί την θέλαμε εδώ και την φέραμε πίσω. Ένα αισθησιακό είδωλο, φαντασία, ποίημα  επιθυμίας. Η Ελένη ήταν ψιλή, λυγερή με καμπύλες που επιθυμούσαν οι άντρες και που  οι γυναίκες τη ζήλευαν ίσως. Η Ελένη γέμιζε τις καρδιές μας τις ώρες μας και τις ημέρες.
Την Ελένη την στείλαμε στην Τροία ή πουθενά και την φέραμε πίσω επειδή ήταν δική μας, την θέλαμε να περπατάει ανάμεσά μας για να την βλέπουμε, ανήκε εδώ.
Το πουκάμισο, η Ελένη και όλοι εμείς ακολουθήσαμε τα αχνάρια του χρόνου σπαταλώντας ατέλειωτες ώρες νιότης επιθυμώντας την. Το πουκάμισο έχασε τη λαμπράδα του, το κολλάρισμα του και στέγνωσε-ένα αδειανό κέλυφος σημάδι αυταπάτης κάλλους και ενέργειας του κάποτε».






Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου
Παρουσιάζεται το νέο ιστορικό μυθιστόρημα των Κ. Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) - Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» παρουσιάζουν το νέο ιστορικό μυθιστόρημα των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή με τίτλο «Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου» τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στον κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο Βόλου.
Με το νέο αυτό μυθιστόρημά τους οι συγγραφείς ξαναγυρνούν τον αναγνώστη στο σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στο μαγικό βουνό στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η ιστορία είναι συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου «Ο Έρωτας και το Όνειρο». Οκτώβριος του 1940. Η Άννα έχει αφήσει εδώ και ένα χρόνο το σανατόριο και τον γιατρό. Από τον Ιούνιο του 1940 είναι και επίσημα πλέον σύζυγος του αλαφροΐσκιωτου ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Όμως η ζωή στο σανατόριο πρέπει να συνεχιστεί. Στην αγγελία του γιατρού για βοηθό ανταποκρίνεται η νεαρή Αντιγόνη, η οποία εγκαταλείπει την ήσυχη ζωή της στην Αθήνα και ανεβαίνει στο Πήλιο, όπως πριν από πολλά χρόνια η Άννα. Εκεί το καλομαθημένο κορίτσι της πόλης θα έρθει αντιμέτωπο με την αρρώστια και τον θάνατο, που θα έχουν ως συνέπεια να αναθεωρήσει τη στάση της για τη ζωή. Στο πρόσωπο του Νίκου Δενδρινού θα γνωρίσει τον έρωτα και θα αρχίσει να ονειρεύεται για το μέλλον. Η  θύελλα όμως του πολέμου θα φέρει ανατροπές όχι μόνο στις ζωές των πρωταγωνιστών, αλλά και στην καθημερινότητα του σανατορίου. Στο χώρο αυτό ο γιατρός Καραμάνης και η νεαρή Αντιγόνη θα δώσουν τη δική τους μάχη ανάμεσα στα πάθη που γεννάει ο πόλεμος, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς. Θα τα καταφέρουν;
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Μαγνησίας, η Βίκυ Μαντζώρου, Φιλόλογος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας
και οι συγγραφείς. Αποσπάσματα του βιβλίου θα επιλέξουν και διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την μέτζο σοπράνο Σοφία Καγιά, τον φλαουτίστα Πέπο Σάλεμ και φωτογραφίες του sanatorioproject (2011-2012) των εικαστικών Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΩΛΚΟΣ»
                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης « Ιωλκός», σε συνεργασία με την Δ/νση  Αρχείων  Μουσείων  και Βιβλιοθηκών  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  του Δήμου Βόλου  για έκτη συνεχόμενη χρονιά αρχίζει τις προβολές του , στην όμορφη και δροσερή  αυλή του  Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο .

 Για αυτή την Τετάρτη  19/7  ,  στις  9.30 μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας    «Η κλέφτρα των βιβλίων, ταινία κοινωνική του  2013 , Έγχρωμη, Αμερικανογερμανικής παραγωγής,  σε σκηνοθεσία Μπράιαν Πέρσιβαλ με τους: Τζέφρι Ρας, Έμιλι Γουάτσον, Σόφι Νέλις.

Υπόθεση : «Η Κλέφτρα των Βιβλίων»  δεν αναφέρεται σε μεθοδευμένες επιχειρήσεις κλοπής βιβλίων, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει από τον τίτλο, αλλά στο περιβάλλον καταπίεσης, ανελευθερίας και τρομοκρατίας που κυριαρχούσε στη Γερμανία του ’40. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσπαθεί να επιβιώσει και να διάγει έναν ήσυχο βίο, όσο αυτό είναι εφικτό, μια φτωχή οικογένεια Γερμανών, η οποία δεν δείχνει να είναι θερμή οπαδός των αρχών του Φύρερ  .Ο πατέρας, ο Χανς Χιούμπερμαν (Τζέφρι Ρας), είναι ένας ευγενικός και καλοκάγαθος ηλικιωμένος κύριος που θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης και στοργής με τη μικρή υιοθετημένη κόρη, Λίζελ (Σόφι Νέλις).  Δίπλα του στέκει η Έμιλυ Γουότσον στο ρόλο μιας αυταρχικής μητέρας που κάνει συνεχώς παρατηρήσεις και που, όμως, κρύβει πίσω από την αυστηρότητά της μια τρυφερή καρδιά.                                            Η Λίζελ είναι ένα κοριτσάκι που μαθαίνει γράμματα με τη βοήθεια του θετού πατέρα της μέσα σε μια υπόγεια αποθήκη.                                                                                                              Η κλέφτρα των βιβλίων του τίτλου αναφέρεται σε αυτό το πρόσωπο το οποίο δείχνει να διακατέχεται από μια ακόρεστη δίψα για τα γράμματα και τη μάθηση «συλλέγοντας» ή περιμαζεύοντας βιβλία από όπου βρει. Η γνώση και η πνευματική αφύπνιση έρχεται σε φανερή αντίθεση με το σκοταδιστικό και δογματικό πνεύμα του φασισμού που επέβαλε να καίγονται τα βιβλία στην πυρά (χαρακτηριστική η συγκεκριμένη σκηνή) όπως στο Μεσαίωνα.  Η οικογένεια  θα τολμήσει να κρύψει κάποια στιγμή στο υπόγειό της έναν Εβραίο, το νεαρό Μαξ (Μπεν Σνέτζερ), ως αποπληρωμή ενός χρέους, μιας πράξης αυτοθυσίας που έγινε στο παρελθόν προς όφελος του Χανς.                                                                                                                                                     Η μικρή Λίζελ δεν διστάζει να κλέψει, ή να «δανειστεί» όπως λέει χαρακτηριστικά, κάποια βιβλία μόλις της δίνεται η ευκαιρία, προκειμένου να διασκεδάσει την ανία του αποκομμένου από τον κόσμο Μαξ.                                                                                      

 Οι ερμηνείες είναι αξιόλογες και συμπληρώνουν ένα κινηματογραφικό αφήγημα που τονίζει τις αρχές της φιλίας, της αλληλεγγύης, τη δύναμη των βιβλίων ενώ καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Αντί εισιτηρίου ένα τρόφιμο.






ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΩΛΚΟΣ»

                                                                Δελτίο Τύπου
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού.
Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού με τίτλο «Λίγες και μία νύχτες» (2017).

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον φεγγαρόλουστο, δροσερό κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον  Άγ. Ονούφριο Βόλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος και διευθυντής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός της Αθήνας, υπεύθυνος των θεματικών κύκλων «Συναντήσεις με συγγραφείς» και «Θεατρικές συναντήσεις», και η Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος – αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό και τους ομιλητές για το βιβλίο και τη διαδικασία της συγγραφής. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα επιλέξει και θα διαβάσει η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δάσκαλος – ιστορικός και γ.γ. του «Ιωλκού» Νίκος Φιλάρετος.

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει… Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρξει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ο αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.

Στο νέο του βιβλίο ο θεσσαλονικιός συγγραφέας και εκπαιδευτικός, δημιουργός των συναρπαστικών μυθιστορημάτων «Στη σκιά της πεταλούδας», «Αηδονόπιτα», «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» κ.λπ., με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Συγχρόνως, το «Λίγες και μία νύχτες» διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα εργαστήρια της γραφής, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι, με άλλα λόγια, το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.







ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΩΛΚΟΣ»
                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες στα θερινά τα σινεμά
Νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά”“
        Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής παρέμβασης « Ιωλκός» , σε συνεργασία με την Δ/νση  Αρχείων  Μουσείων  και Βιβλιοθηκών  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  του Δήμου Βόλου  για έκτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει τις προβολές του , στην όμορφη και δροσερή  αυλή του  Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο .
 Για αυτή την Τετάρτη  5/7  ,  στις  9.30 μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας 
«Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» , κοινωνική 2012 , διάρκειας  98', Σαουδαραβική ταινία σε σκηνοθεσία Χάιφα Αλ-Μανσούρ με τους: Γουάαντ Μοχάμεντ, Ρεέμ Αμπντουλάχ, Σουλτάν Αλ Ασάφ.
Υπόθεση:  Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλο που ζει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού. Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!
Το Απαγορευμένο Ποδήλατο αποτελεί σίγουρα έναν ελπιδοφόρο κινηματογραφικό άθλο. Πρόκειται για την πρώτη ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, την οποία μάλιστα σκηνοθέτησε γυναίκα. Και όλα αυτά σε μία χώρα όπου έχει απαγορευθεί η λειτουργία κινηματογράφων εδώ και 30 χρόνια και όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να ψηφίζουν και να οδηγούν ακόμα και ποδήλατο. Όμως η αξία της ταινίας – που έχει αποσπάσει τη θερμή υποδοχή του κοινού και πολλές διεθνείς φεστιβαλικές διακρίσεις- δεν εξαντλείται μόνο στην τόλμη της δημιουργού της, Haifaa Al Mansour, να πραγματοποιήσει ένα γύρισμα σε αντίξοες συνθήκες. Το Απαγορευμένο Ποδήλατο στέκει αυτόνομα ως ένα φιλμ που λειτουργεί άψογα σε πολλά επίπεδα. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληγορική του ιστορία, τη γενναιόψυχη ματιά που δίνει άφεση ακόμα και στους πιο αδύναμους χαρακτήρες και μια γοητευτική φόρα που αποφεύγει τη λακκούβα του μελοδράματος με αποφασιστικές ορθοπεταλιές, αυτό το φιλμ σφύζει από πείσμα και χιούμορ.

Η εξαιρετική δωδεκάχρονη πρωταγωνίστρια, Waad Mohammed, δεν κάνει απλά ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο. Αυτό που καθηλώνει στην ερμηνεία της είναι ότι, σε μια τόσο μικρή ηλικία, εκφράζει τόσο αποστομωτικά το ευαίσθητο θέμα της θέσης των γυναικών σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία. Είναι σίγουρα το alter ego της σκηνοθέτριας, αλλά η καθαρότητα της αφήγησης και της κινηματογράφησης, της αφήνει το περιθώριο να είναι το alter ego όλων αυτών που θέλουν κάτι διαφορετικό, ανεξαρτήτως κουλτούρας.
Αντί εισιτηρίου ένα τρόφιμο.






ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΄΄ΙΩΛΚΟΣ΄΄
                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ακρίβου « Τελευταία νέα από την Ιθάκη»
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Στέκι Πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις (ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ), τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Η Πένα, παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα- εκπαιδευτικού,  Κώστα Ακρίβου  «Τελευταία νέα από την Ιθάκη»,  την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στις 8.30 μ.μ.,  στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος Πολιτισμού  και Διευθυντής της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ της Αθήνας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα  Πόπωτα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πηνελόπη, Τηλέμαχος, Ποσειδώνας, Ευρύκλεια, Ωραία Ελένη, Αγαμέμνονας, Αχιλλέας, Αθηνά, Λαέρτης, Νέστορας, Ερμής, Λευκοθέα, Οδυσσέας... Είναι μερικοί από τους ήρωες (ή τους λιγότερο ήρωες) που “κατοικούν” στο πρόσφατο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, με τίτλο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι 26 ιστορίες του βιβλίου είναι εμπνευσμένες  από αντίστοιχα ομηρικά πρόσωπα, όμως η δράση τους τοποθετείται στα νεότερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Έτσι, Τηλέμαχος είναι το τσιγγανάκι που νοσταλγεί τον πατέρα του, Αθηνά είναι η προστάτιδα των αγαπημένων της, Λαέρτης γίνεται ο Κολοκοτρώνης όταν σπαράζει για τον αδικοχαμένο γιο του, ο βασιλιάς Μενέλαος μετουσιώνεται σε χωροφύλακα, σε Ερμή μεταβάλλεται ένας Τούρκος αγγελιαφόρος, Αντίκλεια είναι η μάνα που νοιάζεται για τον γιο της, η Καλυψώ γητεύει έναν χήρο πατέρα φοιτητή, η καπάτσα που λέει τα χαρτιά μετατρέπεται σε Τειρεσία, ο Νέστορας διαπρέπει ως επιδέξιος βιοπαλαιστής του προηγούμενου αιώνα, ο Καβάφης μεταμορφώνεται σε Μέντορα, το άταφο Κρητικόπουλο των βαλκανικών πολέμων γίνεται ένας άλλος Ελπήνορας, Ευρύκλεια είναι η τροφός ελιά...
“Καπετάνιος” και σ΄ αυτό το ταξίδι είναι ο Οδυσσέας. Μονάχα, όμως, που πρόκειται για έναν Οδυσσέα έκπληξη.
Ο Κώστας Ακρίβος γεννήθηκε στις Γλαφυρές Βόλου το 1958. Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει δεκατέσσερα αφηγηματικά βιβλία και πήρε μέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα “Λέσχες Ανάγνωσης” και “Συγγραφείς στα σχολεία”. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιμαρέτ Καβάλας το θεατρικό του έργο “Ο γηραιός πατήρ μου” από το φεστιβάλ Φιλίππων, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων».
 Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου, θα συμμετέχουν σχολιάζοντας δημιουργικά τα μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης του στεκιού πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις, το οποίο  υποστηρίζεται από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και  εθελοντές. Η Ομάδα Ανάγνωσης έχει δημιουργηθεί  και λειτουργεί από το 2016, πετυχαίνοντας το μοίρασμα της αναγνωστικής εμπειρίας, την απόκτηση νέων λογοτεχνικών εμπειριών και τη διεύρυνση του ορίζοντα προσδοκιών των μελών της.
Επίσης,  θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ν. Θρασυβούλου,  ο οποίος πέρα από την ιδιότητά του ως Δ/ντής Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ της Αθήνας , επί 10 χρόνια υπήρξε Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής στο ΒΗΜΑ FM 99,5.       Σήμερα είναι υπεύθυνος  του κύκλου «Συναντήσεις με Συγγραφείς»  και «Θεατρικές συναντήσεις».






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφιέρωμα στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΟΓΙΑΝΝΗ (1939-2014)
από τα ΓΑΚ Μαγνησίας και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

με Open Day την Παρασκευή 9 Ιουνίου, όλη μέρα 9 με 9
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων


Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του πνευματικού δημιουργού Γιάννη Μουγογιάννη (1939-2014) τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» αφιερώνουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) στη μνήμη του.
Ο Γιάννης Μουγογιάννης είχε εν ζωή καταθέσει στα ΓΑΚ ένα μέρος του πολύτιμου προσωπικού του αρχείου και στη συνέχεια οι κόρες του Φιλομήλα και Αγγελική. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση με σπάνια τεκμήρια από το αρχείο του, τα δημοσιεύματά του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μιας και η Παγκόσμια Ημέρα αρχείων είναι ημέρα γιορτής για την αρχειακή κοινότητα, είναι μία ευκαιρία να τιμηθεί ένας από τους σημαντικότερους δωρητές των ΓΑΚ καθώς και η 50χρονη πολυσχιδής πνευματική του προσφορά.
Εφαρμόζοντας το θεσμό του Open Day τα ΓΑΚ την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό όλη την ημέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τα πολύτιμα αρχεία  και το συγγραφικό έργο του Γιάννη Μουγογιάννη.
Παράλληλα βέβαια οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη φυσιογνωμία της υπηρεσίας των Γ.Α.Κ., τις πολύπλευρες δράσεις της, τις  αρμοδιότητές της και γενικότερα για τις πολλές παρεχόμενες υπηρεσίες της.


Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μουγογιάννη:
Ο Γιάννης Μουγογιάννης γεννήθηκε το 1939 στο Βόλο. Ήταν πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕ) και επαγγελματικά σταδιοδρόμησε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το 2014 με το θάνατό του συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια πνευματικής δραστηριότητας που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1964.
Κείμενά του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος» και «Πρώτη», καθώς και στα περιοδικά «Ρόπτρο», «Μακρινίτσα», «Ιωλκός» «Βίγλα» και πολλά ακόμη. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Σταθμό ΕΡΑ σε θέμα ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και με την ελληνική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Στοκχόλμης, όπου και ανέπτυσσε θέματα του πνευματικού βίου της Ελλάδας.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας θεσσαλικών Ερευνών διατελώντας μέλος του ΔΣ της για πολλές θητείες, καθώς και υπεύθυνος του επιστημονικού της περιοδικού «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών». Επίσης υπήρξε μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος», του «Συνδέσμου Ελλήνων Ιστορικών Συγγραφέων» και του Ελληνικού Τμήματος της «Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας». Διετέλεσε ακόμη μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου, καθώς και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη» στην Αγριά.
Έχει δημοσιεύσει 16 αυτοτελή βιβλία και 26 ανάτυπα. Μερικά από τα έργα του:
«Ο Βολιώτικος Πολιτισμός του Μεσοπολέμου», «Πτυχές του Βολιώτικου Πολιτισμού 1940-1990», «Ο Γεώργιος Καραμάνης και το Σανατόριο στα Χάνια Πηλίου», « Οι Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας», «Οι πτυχές του Αγροτικού Ζητήματος», «Η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας», «Η Πανθεσσαλική Αγροτική Ένωση». Έργα του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά και αγγλικά.
Μεγάλη του αγάπη υπήρξε η φωτογραφία και δεν έχανε  την ευκαιρία να απαθανατίζει με το φακό του τα ατέλειωτα ταξίδια του, αλλά και τις καθημερινές του στιγμές.
Ήταν παντρεμένος με την κοινωνική λειτουργό και πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιάννα, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, την Φιλομήλα και την Αγγελική.


  



Βόλος, 17 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΗΣ»

ΠΟΡΕΙΑ -  ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ



Κυριακή 28 ΜΑΪΟΥ 2017 , από 11.00 έως 22.00

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ







Ακόμη μια πολύ σημαντική εκδήλωση διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ και το «ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ- καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και σκοπό έχει να κάνει γνωστό στο κοινό της πόλης μας, τις δράσεις, τα προϊόντα και τους παραδοσιακούς τρόπους προετοιμασίας και κατασκευής των προϊόντων τους.

Τα μέλη των εννέα γυναικείων αγροτουριστικών κατά βάση συνεταιρισμών στη Μαγνησία, αξιοποιώντας τα αγνά και τοπικά προϊόντα της Μαγνησιώτικης γης, μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές τον υπέροχο διατροφικό πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, παράγοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ασφαλή και υγιεινά.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας οι οποίοι ήδη καταγράφουν μια ιστορία δεκαετιών στη Μαγνησία, πάλεψαν με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες καταφέρνοντας όμως τελικά να αναβιώσουν την τοπική πολιτιστική παράδοση και να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα και γεύσεις μοναδικές σε ποιότητα, αισθητική και θρεπτική αξία.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι:

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς,

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς,

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανηλίου – Ομάδα Γυναικών «Ανηλιώτικα τ’ αλλιώτικα», Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Φτελιά»,

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα»,  Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το ρόδι»,

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικερίου Νοτίου Πηλίου,

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δ.Δ. Σέσκλου «Το Φτάσμα» και

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας Πηλίου, «Εσπερίδες».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2016 στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς της Μαγνησίας, δράση η οποία απέσπασε καθολικά κολακευτικά σχόλια. Μάλιστα το ημερολόγιο διατέθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν ούτε για το αρχείο!!

Ήταν μια έκδοση της «Εκδοτικής Δημητριάδος», που επιμελήθηκαν οι «Εκδόσεις ΠΑΛΜΟΣ» και ενίσχυσε οικονομικά η AGAPE HELLAS, και το θέμα του ημερολογίου ήταν, «8 γυναικείοι συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν …», σηματοδοτώντας με τον καλύτερο μέχρι σήμερα τρόπο την προσφορά της γυναίκας στον πολιτισμό των γεύσεων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,      χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που θα εκπέμψει δέηση και αρτοκλασία υπέρ των ασχολούμενων γυναικών στους Συνεταιρισμούς.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης και οι επίσημοι θα επισκεφθούν τα Εκθεσιακά και Γευστικά περίπτερα, όπου οι κυρίες θα παρουσιάσουν τρόπους επεξεργασίας και παρασκευής προϊόντων. Προσφορά κερασμάτων, θα συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Όταν το φως της ημέρας υποχωρήσει, θα υπάρξει προβολή ψηφιακής εικόνας από τις δράσεις των Συνεταιρισμών.
Τέλος η ημέρα θα κλείσει, με μουσική και τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί:

Γιάννης Σκαμπαρδώνης - Βιολί
Θάνος Δραγάνης- Λαούτο
Ιάκωβος Μπατσικούδης – Κρουστά
Γιάννης Κούτριας – Τραγούδι.
 
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ
                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        
Το Αρχοντικό Ζαφειρίου ανοίγει και πάλι για να φιλοξενήσει το 6ο  Bazaar βιβλίου.
             Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης « ΙΩΛΚΟΣ»  διοργανώνει το 6ο  Bazaar  βιβλίου, σε συνεργασία με την Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και  τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού  την 11η Ιουνίου 2017  , ημέρα  Κυριακή  από το πρωί στις 10 έως το βράδυ στις 8 , στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.
      ΄Οσοι θελήσουν να επισκεφθούν το Bazaar βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν βιβλία όλων των ειδών , όπως τα γνωστότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κοινωνικά , ιστορικά , ταξιδιωτικούς οδηγούς, παιδικά βιβλία κ.ά σε πολύ χαμηλές τιμές , ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην επιτυχία του σκοπό για τον οποίο πραγματοποιείται.
Τα βιβλία τα οποία θα εκτεθούν στο Bazaar   προέρχονται από προσφορές δημοτών ,φίλων και εκδοτικών φορέων , ενώ θα διατεθούν προς πώληση με ένα συμβολικό ποσό (1-5 ευρώ) στους ενδιαφερόμενους.                     
          Τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από το Bazaar  θα διατεθούν σε τρόφιμα,  στις άπορες οικογένειες της περιοχής και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι με αυτό  τον τρόπο θα  μπορέσουμε να προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια σε αυτές τις οικογένειες .
         Σήμερα δυστυχώς στην περιοχή μας καθημερινά ενημερωνόμαστε για περιστατικά ατόμων ή οικογενειών οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους , αφού ακόμα και αυτό το μικρό  εισόδημά τους συνεχώς συρρικνώνεται, είτε δεν υπάρχει  πλέον , λόγω απώλειας της εργασίας  τους. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτών των ημερών καλύπτοντας σε πολύ μικρό βαθμό τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξούμε , ούτε έχουμε και την αυταπάτη ότι με την πρωτοβουλία μας αυτή θα λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποί μας, αλλά ως μια πράξη συμβολισμού επιδιώκουμε να αφυπνίσουμε την τοπική κοινωνία και να καταδείξουμε  ότι με την αλληλεγγύη και το βλέμμα στον διπλανό μας μπορούμε να ανταπεξέλθουμε την βαρύτητα των περιστάσεων.
΄Ετσι λοιπόν το Κέντρο Πολιτισμού  « Ιωλκός» όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσει διάφορες πολιτιστικές δράσεις και τα έσοδα τα οποία προκύπτουν από αυτές στο μεγαλύτερο βαθμό διατίθενται στο τομέα της κοινωνικής παρέμβασης και αυτό γιατί απόλυτη πεποίθησή μας είναι   ότι ο Πολιτισμός  μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε ότι έχει σχέση με την προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας.  
Παράλληλα με την έκθεση βιβλίου το πρωί και συγκεκριμένα στις 11 η ώρα θα βρίσκεται στο χώρο του Bazaar  ο αγαπημένος συντοπίτης μας συγγραφέας και εκπαιδευτικός Διονύσης Λεϊμονής, ο οποίος  θα υλοποίησει ένα εκπαιδευτικό -ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους, με τίτλο « Παιχνίδια γραφής με τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή».
Ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής παίζοντας με τις λέξεις θα επιχειρήσει ένα παιχνίδι γραφής με παιδιά 7-12 ετών. Πώς φτιάχνουμε γοητευτικούς ήρωες; Πώς συνταιριάζονται σε μια ιστορία; Ελάτε να παίξουμε, να μάθουμε να χαρούμε πλάθοντας αστείες ιστορίες...
      Επίσης στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα ( ηλικίας 9 έως 12 ετών ).  Με τη χρήση βιωματικών ασκήσεων και μεθόδων και με τεχνικές μη τυπικής εκπαίδευσης γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την υπεράσπιση και εφαρμογή τους στην καθημερινή τους ζωή, την οικογένεια, το σχολείο. Οι παραπάνω ασκήσεις συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό εκπαίδευσης COMPASITO ο οποίος είναι εγκεκριμένος από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Προτεινόμενη Δραστηριότητα: «Ω! Τι υπέροχος κόσμος!»
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Νικολέτα Τσαμανδούρα , Κοινωνική Λειτουργό MSC, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Συμβούλιο της Ευρώπης .
 ‘ Οσοι δε επισκεφθούν το Bazaar βιβλίου  θα μπορέσουν να απολαύσουν το καφέ τους ή το αναψυκτικό τους ,  συνοδεία γλυκισμάτων στην υπέροχη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου .
Τέλος εάν κάποιοι από τους φίλους του Κέντρου Πολιτισμού επιθυμούν να προσφέρουν κάποια από τα βιβλία τους προκειμένου να διατεθούν στο Bazaar μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ. 6978 873637.

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


΄Αλκης  Αλκαίου «ο αόρατος ποιητής και στιχουργός»

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου συνεχίζουν τον κύκλο αφιερωμάτων σε καταξιωμένους ΄Ελληνες συνθέτες και στιχουργούς.

     Για τις 6 Μαρτίου 2017, ημέρα Δευτέρα στις 8.00  μ.μ στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής  προγραμματίζουν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας στιχουργό- ποιητή  ΄Αλκη Αλκαίο.

    Η παρουσία του Άλκη Αλκαίου ( Βαγγέλης Λιάρος) άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι. Στο φορτισμένο μεταπολιτευτικό κλίμα έφερε ένα νέο λόγο έξω απ’ τα τετριμμένα και προκατασκευασμένα .Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ συνέβαλλαν καθοριστικά στην αλλαγή του τραγουδιού μας. Η ματιά του πάντρεψε μαεστρικά και με προσωπικό χαρακτήρα κοινωνικές και πολιτικές θεματικές δίχως να ξεριζώνεται απ’ την νεοελληνική κουλτούρα, την καθημερινότητα, τα ζητούμενα και τα θέλω των πολλών, χωρίς όμως να καταντά και δέσμιός τους. Προνόμιο των χαρισματικών.



 Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε πλήθος ποιημάτων και γνωστών τραγουδιών όπως το Ερωτικό (Με μια πιρόγα), το Κακόηθες , Μελάνωμα, την Ρόζα... Βασικός του συνεργάτης υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Συνεργάστηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Μπάμπης  Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης και Μάριος Τόκας . Στις αρχές της καριέρας του ο Αλκαίος έδωσε με το τραγούδι "Φλεβάρης 1848" το ισχυρό διεθνιστικό του στίγμα, τις αριστερές του καταβολές και την επιρροή του από τα επικά οράματα ποιητών όπως ο Πάμπλο Νερούδα.

Ο ΄Αλκης Αλκαίος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949  , κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας όπου μεγάλωσε και αγάπησε. Εμφανίσθηκε στα ελληνικά γράμματα το 1967 με το δοκίμιο «Κώστας Καρυωτάκης - ο ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε». Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίσθηκε το 1978, στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου «Τα τραγούδια της λευτεριάς» γράφοντας στίχους στο τραγούδι «Φλεβάρης 1948». Τέσσερα χρόνια αργότερα στο «Εμπάργκο» η μοναδική σύμπνοια του συνθέτη και του στιχουργού θα ξετυλίξει μεστά τον πλούτο της.



 Σχετικά με την καταγωγή του σε επιστολή του προς το Σύλλογο Παργινών Αθήνας ο ίδιος αναφέρει: «Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης είναι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης είναι γέννημα και θρέμμα Παργινός. Την Πάργα άλλωστε “περιέχουν” όλα μου τα τραγούδια κι ας είναι μόνο ένα απ’ αυτά που την αναφέρει ρητά (είναι η “Άνοιξη της Πάργας”), γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα μας είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι μου και η Ιθάκη μου». Ο Άλκης Αλκαίος σπούδασε Νομική. Τα χρόνια της Χούντας συνελήφθη και υπέστη για μήνες φρικτά βασανιστήρια που του δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που οξύνθηκαν στα χρόνια λόγω και ενός αυτοάνοσου που του παρουσιάστηκε.

     Ο Θάνος Μικρούτσικος για τον Άλκη Αλκαίο: «Δεκάδες υψηλής αισθητικής στίχοι με κάνουν να πιστεύω ότι ο Άλκης Αλκαίος ήταν ένας Ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό. Εξαιρετικά πρωτότυπος, με τον χρόνο αναγνωρίσιμος -χαρακτηριστικό των μεγάλων δημιουργών- με συνεχή ανατροπή των κεκτημένων του. Αναγνωρίζεται μεν, αλλά με απρόβλεπτο τρόπο ανανεώνεται. Μιλάει για έρωτες θυελλώδεις, για έρωτες αδιέξοδους, μιλάει και προφητεύει τον αποκλεισμό της γενιάς μας. Γράφει στίχους - κλειδιά που ξεκλειδώνουν κι εκφράζουν τη δραματική συγκυρία, είτε πρόκειται για το Ατομικό, είτε πρόκειται για το Όλον. Οι στίχοι του αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί».

Το 1983 στη συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο ένα «Πρωϊνό τσιγάρο» με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου και τη μουσική του Νότη Μαυρουδή σκορπά ρίγη συγκίνησης στο κοινό. Έκτοτε το τραγούδι, κοινός τόπος, γνώρισε και γνωρίζει απανωτές επανεκτελέσεις. Οι δύσκολοι στίχοι του Αλκαίου μπαίνουν στα χείλη και τις καρδιές του κόσμου, αιχμαλωτίζουν τα συναισθήματα, ξυπνάνε μνήμες, καίνε το σήμερα. Τόσα πολλά φανερά, αλλά και όσα ακόμη αφανέρωτα μέσα σε τρεις στροφές.

 Ο Άλκης Αλκαίος  έφυγε 10 Δεκέμβρη του 2012  Θάφτηκε στην αγαπημένη του Πάργα, πόλη που συνδέθηκε μαζί της. Μένουν όμως τα τραγούδια του, οι σκέψεις, οι αλήθειες, οι αιχμές του, οι όμορφες αλλά και σπαρακτικές στιγμές του ενώ υπάρχει και ανέκδοτο υλικό του που αναμένεται να βγει στο φως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους τίτλους του που «μιλούν» από μόνοι τους για το «ακωδικοποίητο» εύρος του χαρίσματός του: «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «Πρωινό τσιγάρο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή, «Βικτώρια» και «Να γράφεις να τηλεφωνείς» σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Πουλί σε δέντρο αρχοντικό», «Φύλλα αλκαλικά», «Βραδινές περιπολίες» σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα, «Υπνόσακος» σε μουσική Μπάμπη Στόκα…

        Στην εκδήλωση ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μέσω skype,  θα αναφερθεί για τη πολυετή συνεργασία του με τον ποιητή,   ενώ θα μιλήσει γιαυτόν η φιλόλογος Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχει ασχοληθεί μέσω της διατριβής της με το έργο του.

Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς έχουν επιμεληθεί οι : Φώτης Τάμπας, φωνή-κιθάρα, Μαρία Καργαδούρη τραγούδι, Τόλης Κόκκινος ,πιάνο και Τάσος Μισοκέφαλος , μπουζούκι.

Τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ.







 
 Μουσικό ταξίδι με τον Μάριο Τόκα
Mια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη αξέχαστα τραγούδια του Μάριου Τόκα για τις παρέες, για την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, υπόσχεται η εκδήλωση -αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου διοργανώνουν ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στα τραγούδια Μάριου Τόκα και την αγάπη του για την «δική του πατρίδα που έχει μοιραστεί στα δυο», την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας.
«Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια» κι άλλα  τραγούδια – σταθμοί σ’ ένα μουσικό αφιέρωμα, γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα και εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας, τραγούδια της παρέας, του αγώνα, του έρωτα και της ψυχής. Σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει ανάγκη από ανάταση ψυχής, τα τραγούδια του Μάριου Τόκα μπορούν ν’ αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δύναμης.
Την  καλλιτεχνική επιμέλεια  της εκδήλωσης έχει ο Ζαφείρης Κουκουσέλης  μουσικοσυνθέτης, ενώ το μουσικό σχήμα πλαισιώνουν οι : Νίκος Αλεξίου κιθάρα – τραγούδι, Δημήτρης Μπεφάνης μπουζούκι και Βάσω Ζαγόρη τραγούδι.Αφήγηση Σύλβια Μαγγανά, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου.
Για τον μουσικοσυνθέτη θα μιλήσει ο προσωπικός του φίλος , συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης.
Ο Μάριος Τόκαςασχολήθηκε με τη μουσική από τα μαθητικά του χρόνια γράφοντας τραγούδια για τις παραστάσεις στο σχολείο και τις παρέες του. Η
τουρκική εισβολή του 1974 τον βρίσκει φαντάρο: «Είναι μια περίοδος που μου άφησε τραυματικές εμπειρίες» λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του «τα γεγονότα εκείνα και η γεμάτη πίκρα ζωή, είναι πηγές έμπνευσης για κάποια από τα έργα μου» . Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, ο Μάριος Τόκας άρχισε να γυρίζει από πόλη σε πόλη κάνοντας συναυλίες για να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του και να μαζέψει χρήματα για την ανακούφιση των προσφύγων και δεν σταμάτησε εκεί ,από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μετά, οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και η μουσική του απλώνεται γρήγορα όπου υπάρχουν Έλληνες με τραγούδια όπως «Αννούλα του χιονιά», «ο Αλήτης», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Το σημάδι», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια», «Μια στάση Εδώ», «Ψηλά τα χέρια», «Βίος Ανθόσπαρτος», «Επιστροφές-καταστροφές», «Φαντάσου», «Μια βροχή», «Της μοναξιάς οι σκλάβοι». Βαθύτατα πολιτικοποιημένος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο και στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία. Τραγούδια του όπως τα «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε» και «Η δική μου η πατρίδα» σημαδεύουν την καρδιά του Κυπριακού ελληνισμού.
Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά».  Ακολουθούν και άλλα μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη,  Τεύκρου Ανθία, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή,  Κυριάκου Χαραλαμπίδη κ.ά.
Το 1996, ο Μάριος Τόκας επισκέπτεται  το ‘Αγιον Όρος και εκεί , συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία», το οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης (2002).
Τα τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι τραγουδιστές Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Καλογιάννης, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Στέλιος Διονυσίου, Αλέκα Κανελλίδου, Κατερίνα Κούκα, Θέμης Αδαμαντίδης, Βασίλης Σκουλάς. Ο Μάριος Τόκας βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη (2001) με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, πήρε και το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» (2002).
 Ο Μάριος Τόκας θα φύγει από τη ζωή το Πάσχα του 2008, αφήνοντας ένα πολύ μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική μουσική.
Mε αφορμή το θρησκευτικό έργο “Θεογεννήτωρ Μαρία”, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον Μάριο Τόκα:
“Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική, “σιωπηλή” όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών -προηγούμενων και συγχρόνων- δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, όπως αυτό που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Οι μελωδίες του, δεμένες αρμονικά με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και του Κ. Χατζηχριστοδούλου έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω. 
Του εύχομαι κάθε επιτυχία”
Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και η σύζυγός του Αμαλία Τόκα.H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα τα οποία στην συνέχεια θα διατεθούν σε κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου