Εκδηλώσεις 2017-2024

   Με επιτυχία η εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο για τον σπουδαίο Δημήτρη Σαράτση

Πρωτοπόρος με ισχυρή παρακαταθήκη στην πρόοδο της εκπαίδευσης



Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Δημήτρη Σαράτση που με τη δράση του στα εκπαιδευτικά δρώμενα της περιοχής του Βόλου υπήρξε πρωτοπόρος και οραματιστής, αναδείχτηκε στην ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσία πολλών Βολιωτών που θέλησαν να γνωρίσουν και να θυμηθούν τη σπουδαία συνεισφορά του.

Η ημερίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Σαράτση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολισμού «Ιωλκός», σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, «Μαγνήτων Κιβωτός» για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Φιλοσοφίας–Παιδαγωγικής, Ιστορικό Αρχείο Νεοελληνικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών.



Η ημερίδα που εντάχθηκε στο πλαίσιο του θεματικού έτους της «Μαγνήτων Κιβωτός», για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, με θέμα «Εκπαίδευση και Πολιτιστική Κληρονομιά», περιελάμβανε τρεις βασικές ενότητες, με ισάριθμους εισηγητές.

Πιο συγκεκριμένα ο φιλόλογος, δρ. στην Ιστορία της Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοντομήτρος μίλησε με θέμα «Ο Δημήτρης Σαράτσης και η προσφορά του στην Εκπαίδευση», ο Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Α.Π.Θ. κ. Βασίλης Φούκας ανέπτυξε το θέμα “ν δν μην ατρς, θ πετρέπετο ν εμαι θεος”: Ο Δημήτρης Σαράτσης και η απολογία του στη δίκη του Ναυπλίου» και ο νομικός και συγγραφέας κ. Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρθηκε «Στις πολυκύμαντες διαδρομές της πολιτικής και των ιδεών».


Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρίτα Παπαρούση.



Στην εκδήλωση χαιρετισμοί εκφωνήθηκαν από την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» κ. Ντία Μουτσινά, τον εγγονό του Δημήτρη Σαράτση κ. Γιάννη Καρτάλη, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Με το έργο του άνοιξε ο φωτεινός δρόμος για την εκπαίδευση


Ο διδάκτορας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοντομήτρος τόνισε πως «ο Δημήτρης Σαράτσης ήταν μια προσωπικότητα που, αν πήγαινε στην Αθήνα θα ήταν πρώτο όνομα. Ωστόσο, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στον Βόλο ως γιατρός που ήταν το βασικό του επάγγελμα. Στον Βόλο καινοτόμησε και το έργο του εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, ώστε να είναι σημείο αναφοράς ακόμη και σήμερα. Είναι ο ιδρυτής του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου Βόλου το οποίο είναι πασίγνωστο, και από εκεί άνοιξε ο φωτεινός δρόμος για την εκπαίδευση. Είχε μελετήσει πολύ καλά τα παιδαγωγικά ζητήματα και η εκπαιδευτική του δραστηριότητα δεν σταμάτησε με το κλείσιμο του Παρθεναγωγείου, αλλά συνεχώς ήταν στο πλευρό των εκπαιδευτικών ιδρύοντας μαζί με μια ομάδα τη νυχτερινή σχολή για άπορα παιδιά στον Βόλο που ήταν η δεύτερη πανελλαδικά, προβαίνοντας επίσης σε καινοτομίες. Η εμβέλεια της προσωπικότητάς του υπερβαίνει τα όρια της τοπικής μας κοινωνίας και είναι πανελλήνια. Σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε, πέτυχε και ήταν στυλοβάτης της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης».

Ο Δημήτρης Σαράτσης ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του

Ο πανεπιστημιακός κ. Βασίλης Φούκας χαρακτήρισε τον Δημήτρη Σαράτση ως έναν ευεργέτη του Βόλου αλλά και της ιστορίας της εκπαίδευσης γενικότερα και αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στη δίκη του Ναυπλίου και τις μετέπειτα εξελίξεις.

«Η περίοδος της δίκης του Ναυπλίου από την οποία τελικά αθωώθηκε, ήταν δύσκολη για τον Δημήτρη Σαράτση. Η δημοτική γλώσσα ήταν μάλλον αυτό που δημιούργησε τις περισσότερες εντάσεις. Βέβαια ο Δημήτρης Σαράτσης ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να τον κατανοήσουν οι σύγχρονοί του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φούκας ο οποίος στην ομιλία του ανέγνωσε και αποσπάσματα από την απολογία του Δ. Σαράτση στη δίκη του Ναυπλίου.



Μεταρρυθμιστής, ιδεαλιστής και ανθρωπιστής

Ο νομικός και συγγραφέας κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων πως «Ο Δημήτρης Σαράτσης είχε μια απίστευτα ενδιαφέρουσα και πολυκύμαντη ιστορία στο δημόσιο βίο. Και ως ενεργός πολίτης είχε μια πλούσια κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Ήταν μια προδρομική μορφή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, υπήρξε ένας μεταρρυθμιστής, ιδεαλιστής και ανθρωπιστής. Επικεντρώθηκε στο κοινωνικό έργο και αυτό διαπέρασε όλη του τη διαδρομή σε διάφορες ιστορικές περιόδους που η καθεμιά είχε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Υπήρξε μια προσωπικότητα που διασταυρώνεται με την τοπική ιστορία, συνδέεται με σημαντικές ιστορικές τομές και είναι πραγματικά σημαντικό ότι μας δόθηκε, με αφορμή την εκδήλωση, η ευκαιρία να τον θυμηθούμε, να τον τιμήσουμε και να διδαχθούμε από το παράδειγμά του».



Η πρόεδρος του Κέντρου Πολισμού «Ιωλκός» κ. Ντία Μουτσινά αναφέρθηκε στον στόχο της ημερίδας που ήταν «να αναδείξουμε, να θυμηθούμε αλλά και να γνωρίσουν οι νεότεροι το πολύτιμο έργο και τη συμβολή του Δημήτρη Σαράτση στην πόλη μας. Υπήρξε μια πολύπλευρη, πολυσχιδής προσωπικότητα με δράση όχι μόνο στην υγεία, καθότι ήταν γιατρός, αλλά και στον κοινωνικό τομέα με στόχο να συνδράμει στους συμπολίτες. Το αποτύπωμά του ήταν θετικό για τον Βόλο και άφησε την παρακαταθήκη του για να δούμε εμείς οι νεότεροι, πώς μπορούμε να πορευτούμε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας».

Ήταν ειλικρινής με τις ιδέες του, τις οποίες υπερασπίστηκε.

                          

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Ιγνάτιος αφού πρώτα συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και καλωσόρισε τους δύο εγγονούς του Δημήτρη Σαράτση, Αριστείδη και Γιάννη Καρτάλη, που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τόνισε για τον Δημήτρη Σαράτση και την προσφορά του πως: «Μνημονεύσαμε «αθεϊκά» με λόγια θεϊκά, δηλαδή με λόγια αλήθειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί νιώθω πως πρόκειται για μια προσωπικότητα που σφράγισε την εποχή του, γιατί πρώτα-πρώτα ήταν ειλικρινής με τις ιδέες του τις οποίες υπερασπίστηκε όντας βέβαιος ότι θα έχει αντιστάσεις, αλλά δεν έκανε πίσω. Και μέχρι σήμερα κάθε ιδεολόγος, κάθε άνθρωπος που υπερασπίζεται την αλήθεια και με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι βέβαιο ότι θα περάσει τον «Γολγοθά» για να φτάσει στην «Ανάσταση». Αυτή είναι η ανθρώπινη εμπειρία. Υπάρχουν αυτοί που τολμούν να ανοίξουν δρόμους, να ασχοληθούν με θέματα αιχμής της εποχής τους, προσφέροντας

λύσεις για το μέλλον, αλλά προς στιγμή θα αμφισβητηθούν, θα σταυρωθούν, μέχρι να δικαιωθούν. Και για μένα αυτός είναι ο Δημήτρης Σαράτσης».

Σκέψεις για την σημερινή παιδεία

Και πρόσθεσε λέγοντας πως «θα έχει αξία μεγάλη, αν όσα ακούσαμε στην εξαιρετική εκδήλωση για τον Δημήτρη Σαράτση, τα προβάλλουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Σήμερα χρειάζεται ένα πανεκπαιδευτικό συνέδριο για την παιδεία μας; Είμαστε ικανοποιημένοι για την παιδεία μας; Περιμένουμε κάτι; Ποια είναι η προοπτική της σε μια εποχή που μιλά για τον μετα-άνθρωπο; Είμαστε έτοιμοι για το τι μέλλον προσφέρουμε στα παιδιά που σήμερα φοιτούν στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια; Είμαστε έτοιμοι να δούμε τι σημαίνουν ακρότητες στη ζωή μας; Γιατί πολλές φορές οι ακρότητες σταυρώνουν ανθρώπους του μέτρου. Και ο Δημήτρης Σαράτσης ήταν άνθρωπος του μέτρου, ακόμη και στο θέμα της πίστεως και των σχέσεων κράτους-εκκλησίας. Είναι η εποχή να δούμε θέματα που διχάζουν ή να δούμε αυτά που μας ενώνουν ως λαό, Γένος και έθνος, σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Και θα ήθελα να άκουγα τι θα έλεγε σήμερα ο Σαράτσης σε έναν κόσμο που αναστατώνεται. Πιστεύω ότι στην εκδήλωση αντλήσαμε πολλά ερεθίσματα για να προβληματιστούμε».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του συνέδεσε την πρωτοβουλία των Λειτουργών Υγείας της Μητρόπολης Δημητριάδος που μία φορά τον μήνα γιατροί μεταβαίνουν στην επαρχία για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε κατοίκους, με την προσφορά και τη δράση του Δημήτρη Σαράτση ως γιατρού.


       «Θα έλεγα πως αυτή η δράση μπορεί να ονομαστεί «δράση Σαράτση», να μνημονεύουμε τον γιατρό και άνθρωπο που έδρασε αυτό τον τόπο, σε αυτή τη πόλη και σήμερα οι διάδοχοι γιατροί βρίσκουν τρόπο να δώσουν τον καλύτερό του εαυτό με μεγάλο ενθουσιασμό» σημείωσε.

    


 ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                    11/9/2024

 

        To Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος , το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,την ΕΚΠΟΛ- Μαγνησίας , την Μαγνήτων Κιβωτό , για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, την Πρωτ/θμια - Δευτ/θμια Εκπαίδευση  και το περιοδικό Wish, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «  Δημογραφικές προκλήσεις».

      Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου  2024, ημέρα Παρασκευή , στις 10.00   π.μ  στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα- Βόλου.

     Όλα τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, μετά από σχετικές έρευνες , καταγράφουν την εικόνα της γονιμότητας στην χώρα μας, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα κάτω από το «όριο της αναπλήρωσης». Σε εθνικό επίπεδο οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 37% ανάμεσα στο 1979- 1983 και το 2014-19, ενώ αναμένεται να μειωθούν ακόμη κατά 13%  την εξαετία 2020-25. Η μείωση αυτή αναπόφευκτα αποτυπώνεται και στον νεανικό πληθυσμό, ξεκινώντας αρχικά από αυτόν της προσχολικής ηλικίας και στη συνέχεια, σε αυτόν που διατρέχει όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Στοιχεία τα οποία καταγράφονται τόσο από το  Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και της ΕΛΣΤΑΤ.

Στόχος αυτής της ημερίδας , είναι να αποτυπωθεί η δημογραφική σύσταση της  χώρας μας σήμερα. Πως εξελίσσεται το φαινόμενο αυτό. Ποιες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τα επόμενα χρόνια και τέλος τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε το δείκτη γονιμότητας , με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Στην Ημερίδα αυτή συμμετέχουν καταξιωμένοι Πανεπιστημιακοί , οι οποίοι έχουν ασχοληθεί συστηματικά και διεξοδικά με το φαινόμενο αυτό , μέσα από σχετικά έρευνες , όπως και κυβερνητικοί αρμόδιοι παράγοντες , από τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα  που παίρνει σήμερα η πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

·       Σύντομος χαιρετισμός από την κα. Αδαμαντία Μουτσινά , πρόεδρο του Κέντρου  Πολιτισμού Ιωλκός.

·       Εισήγηση : από την κα. Σοφία Ζαχαράκη , Υπουργό  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας .

Α’  Ενότητα

Ομιλητές :

§  Στέφανος  Χανδακάς – ιδρυτής της οργάνωσης  HOPE GENESIS .                                       

   Θέμα :  «Δημογραφικό και Υπογεννητικότητα. Ο ρόλος της HOPEgenesis».

·       Ιφιγένεια Κοκκάλη, Δ/ντρια του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών
Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

             Θέμα :  «Υπογονιμότητα, μετασχηματισμοί στην οικογένεια, και συνθήκες διαβίωσης

             και εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη".

Αργύρης  Δήμου , ταμίας  της ΄Ενωσης Πολυτέκνων Ν, Μαγνησίας.



Θέμα : «Οι σύγχρονες προκλήσεις της πολύτεκνης οικογένειας».

Β’ Ενότητα

Ομιλητές :

·        Μιχάλης Ζουμπουλάκης , Καθηγητής Οικονομικών στο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Θέμα : «Oι οικονομικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος».

§  Ζέττα Μακρή Υφ. Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος.

Θέμα :  «Το δημογραφικό ως ζήτημα Παιδείας και Εκπ/σης».

·       Το κλείσιμο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Συντονισμός :  Σωτήρης Πολύζος, δημοσιογράφος.

 

 

           

 ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ   ΙΩΛΚΟΣ                                           

              Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών κοινωνικής θεματολογίας υπό το γενικό τίτλο «Ιδεοδείκτες», που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024,στο φιλόξενο αύλειο χώρο του «Αρχοντικό Ζαφειρίου» (Άγιος Ονούφριος) ομιλία του κ. Δημήτρη Θ. Σιάτρα, νομικού, ερευνητή, συγγραφέα με τίτλο «Πνεύμα & Ύλη. Συζυγία».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός, εκκίνησε δε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντος Νικολάου Τσούκα , Προέδρου της Μαγνήτων Κιβωτός .



Πριν την έναρξη της ομιλίας του κ. Σιάτρα,  ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ,δια του προέδρου του κ. Στρατηγόπουλου, απένειμε στον ομιλητή τιμητική πλακέτα για την εν γένει ερευνητική και συγγραφική προσφορά του.

Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα -  χωρίς την χρήση σημειώσεων - «επιβάλλοντας» κατά την διάρκεια της σαραντάλεπτης ομιλίας του, μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, καθηλώνοντας το κοινό.

Ορίζοντας ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ «ως μία υλικά απροσδιόριστη οντότητα, η οποία εποπτεύει την υλική πραγματικότητα , ανεξαρτήτως προέλευσης από την οποία βέβαια διακρίνεται σαφώς» ,προχώρησε ανιχνεύοντας ιστορικά το θέμα, με αναφορές στον Αναξαγόρα (τα φαινόμενα είναι μια ματιά στο σκοτάδι ) Αριστοτέλη, Πρόκλο, Πλωτίνο Hegel, Ξενοφάνη τον Κολοφώνιο (εν το άπαν) και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα πνευματικά δημιουργήματα του ανθρώπου ( ήτοι τις φιλοσοφικές ιδέες, τα  μεγάλα έργα ρητορικής , πεζογραφίας , ποίησης, σπουδαία έργα δραματικής τέχνης, μεγάλες εμπνεύσεις εικαστικών έργων αρχιτεκτονικών ρυθμών   και τέλος στα μεγάλα έργα μουσικής ). Αναφέρθηκε στην ΛΟΓΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ ως οδηγούς του πνεύματος .



Στην συνέχεια ο ομιλητής ορίζοντας την ΥΛΗ ανέφερε ότι ο όρος αυτός καλύπτει «όχι μόνο την μάζα των αισθητών πραγμάτων αλλά και τα στοιχεία της σωματιδιακής τεχνικής» ,αναφέρθηκε στις κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα,  την μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, το μποζόνιο, τις σκοτεινές τρύπες του διαστήματος, τις διακυμάνσεις του κβαντικού πεδίου, τη σκοτεινή ενέργεια κλπ. Αναφέρθηκε στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα που έδωσε μεγάλη πρακτική ώθηση και επιστημονική αξία στα δημιουργήματα του ανθρώπου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επιλογική τοποθέτηση του Προέδρου Δ.Σ.Β. κ. Χρήστου Στρατηγόπουλου, που αναφέρθηκε τόσο στον κ. Σιάτρα και την ομιλία του, όσο και στη «Φιλοσοφία» και τις επόμενες εκδηλώσεις του κύκλου του «Ιδεοδεικτών».



Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους – μεταξύ άλλων – οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος κ. Φώτιος Λαμπρινίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  &  Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Γιάννης Αναστασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Μουσείων Δήμου Βόλου κα Έλενα Αντωνοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κ.Νίκος Παπαπέτρος, και ο πρώην Δήμαρχος Ιωλκού & Βουλευτής  Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας και π. Δήμαρχος Βόλου κος Πάνος Σκοτινειωτης ο π. δήμαρχος Βόλου κ. Δημήτριος Πιτσιώρης.                                                    

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ

 

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, το 5ο Τριήμερο Λογοτεχνίας, με τίτλο «Ποίηση: Υφαίνοντας συναισθήματα με λέξεις» που διοργάνωσε στις 26, 27 και 28 Αυγούστου του 2024, το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός,  σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, την «Μαγνήτων Κιβωτό» για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας,  το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής (Δ.Α.Γ.Λ.Ε, Σ.Α.Κ.Ε) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και με την υποστήριξη του  Κέντρου Εκπ/σης, Πολιτισμού και Επιστημών «Αριστοτέλειο».

Το Τριήμερο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφιερώθηκε στη μνήμη του Νίκου Τσούκα, Γραμματέα της Μαγνήτων Κιβωτού, φίλο και βασικό συνεργάτη του Κ. Π. Ιωλκός, με αφορμή τον αδόκητο χαμό του πριν λίγες ημέρες.

Οι επισκέπτες που γέμισαν ασφυκτικά και τις τρεις βραδιές, την φιλόξενη και δροσερή αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων ποιητών, να ακούσουν ποιήματά τους και να απολαύσουν μουσική σε μελοποιημένους στίχους τους. Τον συντονισμό των πάνελ είχε ο κ. Σπύρος Κιοσσές, αναπλ. καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Παν/μίου Θεσσαλίας, ενώ την επιμέλεια των Power Point ο Σύνδεσμος φιλολόγων Μαγνησίας.

Η πρώτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Κ. Καρυωτάκη και Μ. Πολυδούρη. Μίλησαν για τον πρώτο η κα Ελένα Κουτριάνου, καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Πελοποννήσου και η κα Βαρβάρα Ρούσσου, δρ. φιλολογίας-διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ, για την Μ. Πολυδούρη. Ποιήματα τους διάβασαν ο ηθοποιός Κων/νος Δημητρακάκης και η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού, ενώ  έκλεισαν μουσικά η Έρρικα Πατρικίου-φωνή και ο Ηλίας Χατζόγλου-πιάνο.  




Για την σπουδαία Κική Δημουλά,  την δεύτερη ημέρα μίλησε η ποιήτρια-δρ. Φιλολογίας κα Τασούλα Καραγεωργίου, ενώ η κόρη της ποιήτριας κα Έλση Δημουλά μας μετέφερε εικόνες από τη οικογενειακή ζωή τους. Ποιήματα της Δημουλά διάβασε η ηθοποιός κα Νιόβη Κωστοπούλου. Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο,  και η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους Θ. Ματζίλη-φωνή, Γ. Μηλιώκα-κιθάρα και Μ. Κελαϊδώνη-φλάουτο, με μελοποιημένη ποίηση της Κικής Δημουλά και του Ν. Γκάτσου.







Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της γενιάς του, ο Τίτος Πατρίκιος, μας τίμησε με την παρουσία του την τρίτη και τελευταία βραδιά και για τον οποίο μίλησε η κα Ελένη Αντωνιάδου, συγγραφέας-φιλόλογος και προσωπική του φίλη. Ποιήματα διάβασε ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης, ενώ ο κ. Ανδρέας Κατσιγάννης, αναφέρθηκε στην ποίηση του Τ. Πατρίκιου που έχει μελοποιήσει ο ίδιος και που απέδωσαν εξαιρετικά στο μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε, η Γιολάντα Αμαξοπούλου-τραγούδι και ο Κων/νος Βουρλής-πιάνο. Τέλος, ο Τίτος Πατρίκιος διάβασε ποιήματά του και συνομίλησε με το κοινό. 










Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, τίμησε τον ποιητή με την απονομή ενός αναμνηστικού από τον αντιπρόεδρο κ. Νικ. Φιλάρετο και η βραδιά έκλεισε με σύντομο απολογισμό του τριημέρου από την πρόεδρο κα Ντία Μουτσινά, η οποία ευχαρίστησε  τους συνδιοργανωτές και τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν τις εργασίες του 5ου  τριημέρου Λογοτεχνίας . Η κ. Μουτσινά ολοκλήρωσε, αφού έκανε αναφορά στον πρόωρο και άδικο χαμό του Νίκου Τσούκα, του Ανθρώπου που υπηρέτησε τον πολιτισμό, με ήθος , αξιοπρέπεια, σεβασμό και συνέπεια. Κλείνοντας  ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, με ένα νέο αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία.

 

 


Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό.

Την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ιωλκού υλοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην πρόληψη και ενημέρωση για την ενδοσχολικη βία. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού ”Ιωλκός”, του Γυμνασίου Ιωλκού, του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού, του 26ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και των αντίστοιχων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων.





Ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν οι ψυχολόγοι, Χρύσα Λεϊμονή και Ερασμία Γκουζή (ψυχολόγος του Γυμνασίου Ιωλκού), ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δ/ντρια του Γυμνασίου Ιωλκού Ευαγγελία Μπαλαμώτη.






Οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση του σχολικού εκφοβισμού επιβάλλεται να είναι ολιστικές και να συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια, τα παιδιά, το σχολείο και την κοινότητα. Η πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να στοχεύει, στην πρόληψη και στη διαχείριση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, ενώ η παρουσία ειδικών επιστημόνων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, μέσα στα σχολεία κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη.



Ευελπιστούμε να συνεχίσουν οι κοινές δράσεις αυτής της συνεργασίας και ελπίζουμε στη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων σε αυτές τις δράσεις .



4ο Λογοτεχνικό τριήμερο στο Αρχοντικό Ζαφειρίου 28,29, 30/8/2023

« Στη γειτονιά της ΄Αλκης Ζέη – γυναίκες συγγραφείς που σφράγισαν τον 20o και άγγιξαν τον 21o αιώνα».



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας του τριήμερου αφιερώματος στην Ελληνική λογοτεχνία και συγκεκριμένα σε συγγραφείς όπως η ΄Αλκη Ζέη , η Μέλπως Αξιώτη, η Πηνελόπη Δέλτα , η Ζωρζ Σαρή και η Διδώ Σωτηρίου. Tο Τριήμερο αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία την Μαγνήτων Κιβωτό για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος , το "Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας του Παν. Θεσσαλίας" (ΜΠΕΛ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας - περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης – Πολιτισμού -Επιστημών « Αριστοτέλειο».

Ενώ συντονιστής των εκδηλώσεων είναι ο κ. Δημήτρης Δημηρούλης , ομ. καθηγητής του Πάντειου πανεπιστημίου.



Η Μαρίζα Ντεκάστρο , συγγραφέας και κριτικός παιδικού βιβλίου, παρουσίασε την εισήγησή της με τίτλο “Η Πηνελόπη του πάθους”. Μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην συγγραφέα την χαρακτήρισε ως μια γυναίκα γεμάτη πάθος, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το Πάθος . Πάθος για την Ελλάδα που γνώρισε ενήλικη, πάθος με τα παιδιά και το πνεύμα. Πρωτοπόρος, έβαλε τα θεμέλια της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας και του έδωσε αξία. Αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων ,

Η εξαιρετική ηθοποιός Μπέττυ Λιβανού διάβασε την επιστολή της Πηνελόπης Δέλτα προς τον μεγάλο έρωτα της ζωής της τον ΄Ιωνα Δραγούμη, με ιδιαίτερα αισθαντικό τρόπο.



Στη συνέχεια , Μαρία Κακαβούλια , καθηγ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πάντειο Πανεπιστήμιο ,παρουσίασε «Πολιτικές και Αισθητικές Διαδρομές της Μέλπως Αξιώτη (1905-1973)».



Παρουσίασε συνοπτικά τους βασικούς θεματικούς πυλώνες του λογοτεχνικού έργου της συγγραφέως, επίσης τον τρόπο που η πολιτική δράση και ιδεολογία της επηρέασε ποικιλοτρόπως την πορεία, την παραγωγή και την πρόσληψη του λογοτεχνικού της έργου. Η δε φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού , διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα « Σύμπτωση» και από την «Κάδμο». Την βραδιά έκλεισε με ένα σύντομο υπέροχο μουσικό πρόγραμμα ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Χιώτογλου , με ερμηνευτή των τραγουδιών τον Θάνο Ματζίλη.

           

    4ο Λογοτεχνικό τριήμερο στο Αρχοντικό Ζαφειρίου   28,29, 30/8/2023

 « Στη γειτονιά της ΄Αλκης Ζέη – γυναίκες συγγραφείς που σφράγισαν τον 20o και άγγιξαν τον 21o αιώνα».

Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων , οι οποίες είναι αφιερωμένες στην Ελληνική Λογοτεχνία και συγκεκριμένα σε συγγραφείς όπως η ΄Αλκη Ζέη , η Μέλπως Αξιώτη, η Πηνελοπη Δέλτα , η Ζωρζ Σαρή και η Διδώ Σωτηρίου.  Tο Τριήμερο αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία την Μαγνήτων Κιβωτό για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος , το "Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας του Παν. Θεσσαλίας" (ΜΠΕΛ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας - περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων,  τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης – Πολιτισμού -Επιστημών « Αριστοτέλειο».

Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός Αδαμαντία Μουτσινά ,η οποία αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους , στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς  γιαυτή την διοργάνωση, ενώ εν συντομία έδωσε το στίγμα αυτής της διοργάνωσης . Στη συνέχεια  σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων  Βίκυ Μαντζώρου.

Πριν τις παρουσιάσεις των εισηγητών ,παρουσιάστηκε ένα σύντομο power point αφιερωμένο στην ΄Αλκη Ζέη , το οποίο επιμελήθηκε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων.

Για  την συγγραφέα ΄Αλκη Ζέη και το έργο της μίλησε η καθηγήτρια του  Παιδαγωγικού Τμ. Προσχολικής Εκπ/σης του Παν/μίου Θεσσαλίας ,κ. Τασούλα Τσιλιμένη. Θέμα της εισήγησή της ήταν :  «Άλκη Ζέη, 100 χρόνια φαντασίας» .Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Το βασικό στοιχείο της ΄Αλκη Ζέη , που άλλαξε την πορεία της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας  είναι η αξιοποίηση του αυτοβιογραφικού λόγου, με τρόπο που να προτάσσει την αλήθεια σε ισορροπία με την μυθοπλασία».



Στην συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Μαρία Στασινοπούλου φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας.     Τίτλος της παρουσίασής της :«Μια πολύτιμη φιλία». (Στιγμές ιδιωτικές αλλά ανακοινώσιμες από την σαραντάχρονη φιλία μου με την Άλκη Ζέη).¨

Κείμενα της ΄Αλκης Ζέη από το βιβλίο της «Η αρραβωνιαστικιά το Αχιλλέα», διάβασε ο συντοπίτης μας πολυγραφότατος συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.

Σύντομη παρέμβαση  έκανε και η εικαστικός Ελπινίκη Καμόσου , μιλώντας για το σκεπτικό και την διαδικασία υλοποίηση της έκθεσης των μαθητών .



Αφού ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις , σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της Μαγνήτων Κιβωτού  κ. Ιγνάτιος.

 Η βραδιά έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον μαέστρο και υπεύθυνο της ορχήστρα « Ρυθμός», Νίκο Χιώτογλου , με ερμηνευτές τον Θάνο Ματζίλη και την Ελεάνα Βαρελά.



Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών της Ε΄και Στ΄, όπου  κατά την διάρκεια του καλοκαιρινού προγράμματος του ΚΔΑΠ (Αριστοτέλειο Κέντρο ) τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη. Οι  ευφάνταστες δημιουργίες των μαθητών που σκοπό είχε την ευρύτερη σύνδεση των πεδίων της λογοτεχνίας και των τεχνών, παρουσιάζονται στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, με υπεύθυνη την εικαστικό και συνεργάτη του ΚΔΑΠ                  « Αριστοτέλειο», Ελπινίκη Καμόσου.

 


Συγκίνηση σε αφιέρωμα Μ. Ρασούλη με κατάθεση ψυχής της κόρης του Ναταλίας

 


Συγκίνηση και χαρά, κέφι και νοσταλγία ανέδειξε η εκδήλωση αφιερωμένη στον Μανώλη Ρασούλη, που πραγματοποιήθηκε στο βράδυ της Δευτέρας 21 Αυγούστου στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο με τη διοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» και την υποστήριξη της ΕΚΠΟΛ.
Για τον αλησμόνητο δημιουργό, στιχουργό, συγγραφέα και δημοσιογράφο Μανώλη Ρασούλη μίλησε ο Βασίλης Ιορδανίδης-ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο για τη ζωή και τη δράση του δημιουργού που επιμελήθηκε ο γεν. γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός και εκπαιδευτικός Νίκος Φιλάρετος. Ακολούθησε η κατάθεση ψυχής μνήμης της Ναταλίας Ρασούλη, κόρης του Μανώλη Ρασούλη που αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές του πατέρα της προσφέροντας ξεχωριστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του. «… Όταν πια έκανα τα δικά μου πράγματα με συγκίνησε που είπε «είμαι ο μπαμπάς της Ναταλίας» ανέφερε μεταξύ άλλων, δίνοντας στοιχεία και στιγμές της ζωής τους.
Με τις αναφορές και τις αναμνήσεις, τις βιωματικές προσεγγίσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της αφιερωματικής εκδήλωσης για να ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με μουσικές και τραγούδια που απέδωσαν οι: Ναταλία Ρασούλη, Κωνσταντίνος Στεφανής, Ελεάννα Βαρελά και Θανάσης Μαντζίλης, με τη συνοδεία στης ορχήστρας «Ρυθμός» και την επιμέλεια του Νίκου Χιώτογλου.



Ο κατάμεστος κήπος του Αρχοντικού Ζαφειρίου πλημμύρισε από μελωδίες και χειροκροτήματα, συγκίνηση και τραγούδια, καθώς το κοινό συμμετείχε ενεργά τραγουδώντας μαζί με τους ερμηνευτές, αποδίδοντας με ζέση όσα μόνο η μουσική μπορεί να κρατήσει για πάντα ενεργά: Τη μνήμη και όσα εμπεριέχει.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, ενώ η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός, Αδαμαντία Μουτσινά, στο καλωσόρισμά της έκανε αναφορά στις τριήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τέταρτη χρονιά στα τέλη Αυγούστου αφιερωμένες στη λογοτεχνία.

 

 Παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Βασιλικής Πιτούλη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Βασιλικής Πιτούλη με τίτλο «Η Σμύρνη Δακρύζει… Η Αρμενία θυμάται» την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου από το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός , σε συνεργσία με τον 1ο  Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου, τον Σοροπτιμιστικό  Όμιλο Βόλου «Θέτις», τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληινογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» και τις εκδόσεις «24 Γράμματα».

 






Με τη συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα, αποκρυπτογραφώντας  όχι μόνο διάφορες ιστορίες της εποχής εκείνης , αλλά και βαθύτερα  συναισθήματα που βίωναν οι ήρωες του βιβλίου. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της .

  

Παρουσίαση των βιβλίων της συγγραφέως Νόρας Πυλόρωφ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου.

             Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν τα βιβλία της συγγραφέως Νόρας Πυλόρωφ , την περασμένη Δευτέρα στις 19 Ιουνίου , στο Αρχοντικό Ζαφειρίου , από Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός , σε συνεργασία με τον  1ο Σοροπτιμιστικό  ΄Ομιλο Βόλου, τον Σοροπτιμιστικού ΄Ομιλο  Βόλου «Θέτις» και τη ΧΕΝ Βόλου. Για τα βιβλία μίλησαν η Αθηνά Κωστίκα και η Μπιμπή Στράκα, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος  Ροσσάνα Πώποτα.   



                                                                            Τα βιβλία της , το μυθιστόρημα «Έρωτας Κλέφτης» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) και τα διηγήματα  «Το ξεχορτάριασμα» (εκδόσεις Εντευκτήριο), έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν θετική απήχηση από αναγνωστικό κοινό.

          Αναφερόμενη στο βιβλίο « ΄Ερωτας κλέφτης» , η κ. Κωστίκα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το μυθιστόρημα «Έρωτας Μάγος» είναι η ιστορία μιας οικογένειας, μια «σάγκα», γεμάτη πλοκή και ίντριγκα, πάθη και λάθη, αλήθειες που πληγώνουν, καταστάσεις που στοιχειώνουν ζωές. Ο έρωτας κυριαρχεί χωρίς να χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα που αποτυπώνει εποχές, τόπους και ανθρώπους. Με μεγάλη αφηγηματική άνεση η συγγραφέας ταξιδεύει τον αναγνώστη στον παραμυθένιο και ταυτόχρονα σκληρό κόσμο μιας οικογένειας, συνδέοντας με άνεση το παρελθόν με το σήμερα.



΄Ενώ η κ. Στάκα για την συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Το ξεχορτάριασμα» μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι ένα βιβλίο με ιστορίες που – όπως αναφέρει και η συγγραφέας του – «γράφτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Γράφτηκαν χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα. Έτσι, από ανάγκη. Είναι φωτογραφίες, είναι στιγμιότυπα πετρωμένα στον χρόνο».

         Στο τέλος της παρουσίασης μίλησε η ίδια η συγγραφέας , για τα βιβλία της.

 

Κέντρο Πολιτισμού ΙΩΛΚΟΣ

                                                          ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο τριήμερο λογοτεχνίας με τίτλο «1922-2022 Αναζητώντας ρίζες και βλαστούς έναν αιώνα μετά» στο πλαίσιο των εορτασμών μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, την Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος της Ι.Μ. Δημητριάδος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» και το ΚΔΑΠ-ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο.



 Οι τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 29-30 και 31 Αυγούστου 2022 στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, η φιλόξενη και δροσερή αυλή του οποίου για τρία συνεχόμενα βράδια κατακλύστηκε από συμπολίτες μας που ήλθαν για να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και το μουσικό πρόγραμμα με το οποίο έκλεινε κάθε βραδιά. Με την παρουσία τους τίμησαν το τριήμερο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και η αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την ανάγκη σύμπραξης των φορέων για την προαγωγή του πολιτισμού.




Η θεματολογία του τριημέρου περιλάμβανε κατά κύριο λόγο αφιερώματα σε γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων με μικρασιατικές ρίζες που σημάδεψαν την ελληνική λογοτεχνία όπως, οι Γ. Σεφέρης, Στρ. Δούκας και Ηλ. Βενέζης, το έργο των οποίων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής και της προσφυγικής κρίσης που ακολούθησε. Παράλληλα διερευνήθηκε η συνεισφορά των προσφύγων στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, της μουσικής κ.α. στην Μαγνησία αλλά και στον ελλαδικό χώρο γενικότερα. Μέσα από τα παραπάνω έγινε φανερό πως η τελικά η καταστροφή μετουσιώθηκε απολύτως θετικά για την Ελλάδα του μεσοπολέμου, χάρη στην πολιτιστική παράδοση και την φιλεργία των προσφύγων που εγκατέλειψαν βίαια τις πατρογονικές τους εστίες και αναζήτησαν το όνειρο και την πίστη για ζωή στη νέα πατρίδα.




Εισηγητές ήταν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Δημ. Δημηρούλης, Γεώργ. Γιαννακόπουλος, Βασ. Βασιλειάδης, οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος και Θωμάς Κοροβίνης και οι ερευνητές Ουραν. Σταματιάδου, Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου και Κωστής Δρυγιανάκης. Ποιήματα του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη διάβασε εξαιρετικά ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος, ενώ κάθε εισήγηση συνοδευόταν από παρουσίαση Power Point που επιμελήθηκαν τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας. Την παρουσίαση και τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.



Τέλος το μουσικό πρόγραμμα της κάθε βραδιάς με άρωμα και ρυθμούς των χαμένων πατρίδων της ανατολής ανέλαβαν οι Ζαφ. Κουκουσέλης στο πιάνο, Ζήσης Γεωργαλιός στο κανονάκι, Βασίλης Λεμονιάς και  Θαν. Δραγάνης στο λαούτο, ενώ με τις φωνές τους μάγεψαν οι Φανή Μπαρμπή, Ελεάνα Βαρελά και Βιργινία Δρογγούλα.    

 

 

        

 Παρουσίαση του βιβλίου της Νένα Ζήση και Απόστολου Παντσά  « Τα Παιδιά της Ομιχλης».

Παρουσιάστηκε χθες ( 25/7/2022) στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο το βιβλίο της Νένας Ζήση και του Απόστολου Παντσά, με τίτλο «Τα παιδιά της ομίχλης», εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ωκεανός και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.



Η χθεσινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη σε μια σειρά αφιερωματικών δράσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο μιλάει για την καταστροφή της Σμύρνης, την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή μας πριν από έναν αιώνα και τη δημιουργία της Νέας Ιωνίας με όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία που κουβαλάει.
«Παιδιά της ομίχλης» είναι τα παιδιά των προσφύγων, τα παιδιά των διωχθέντων στον εμφύλιο, αλλά και ο κάθε ανώνυμος ηττημένος ενήλικας της κοινωνίας που διαμορφώνουν οι ανισομέρειες και οι εκτροπές της Δημοκρατίας.
Η κ. Νένα Ζήση τόνισε πως «έναν αιώνα μετά την εθνική αυτή περιπέτεια σκεφτήκαμε ότι ήταν μια καλή στιγμή να κάνουμε με τον δικό μας τρόπο, μέσα από τη μυθοπλασία, μια συναισθηματική προσέγγιση και έναν ιδιότυπο «απολογισμό».


 Η μαγεία της έρευνας, η αγωνία της αναζήτησης, το συνταρακτικό των προφορικών μαρτυριών, ο πλούτος της πληροφορίας, αλλά και μια εσωτερική ανάγκη δημοσιοποίησης αυτών των συνταρακτικών βιωμάτων των πληροφορητών με έσπρωξαν στην οργάνωση της αφήγησης σε άλλη βάση, πιο αφηγηματική, πιο κοντινή στον μέσο αναγνώστη».



Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Παντσάς ανέφερε πως «πάνω σε στέρεα ιστορικά στοιχεία δημιουργήσαμε ένα μυθοπλαστικό νήμα που ενώνει τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, την εγκατάσταση των προσφύγων και τη δημιουργία της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, τον Μεσοπόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο. Ο συμβολισμός του τίτλου «Παιδιά της ομίχλης» είναι προφανής, γιατί αφιερώνεται στης γης τους αποδιωγμένους που σαν χελιδόνια φεύγουν από κόσμους που σκοτεινιάζουν και στενεύουν για να αναζητήσουν πέρα από θάλασσες και σύνορα της άνοιξης το φως της ειρήνης, αλλά και τη θαλπωρή. Ό,τι ακριβώς συνέβη 100 χρόνια πριν στη Μικρασία, ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα σε χίλιες μύριες γωνιές του κόσμου».
Να σημειωθεί πως για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας και δρ. Αφηγηματολογίας Λίνα Θωμά, αποσπάσματά του διάβασε η συγγραφέας Λίνα Φυτιλή, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός Αδαμαντία Μουτσινά.

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη, παρουσίασαν το βιβλίο της συγγραφέως Κώστιας  Κοντολέων « Άννα , το όνομά της» , την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 ,στο Αρχοντικό Ζαφειρίου ( Αγ. Ονουφριος) .



Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας Ασημένια Σαράφη, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου  διάβασε η φιλόλογος  Ιουλία Βαλατσού  και τον συντονισμό της εκδήλωση  είχε  η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. 


            

          H Κώστια Κοντολέων δημοσίευσε πρόσφατα το καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Άννα το όνομα της », από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Μία αληθινή τραγική ιστορία, που μας επιστρέφει στις 9/ 9/ 1939, στην ημερομηνία με τα τρία εννιάρια, στην προπολεμική Λήμνο. Ένας αυτοσχέδιος κινηματογράφος παίρνει φωτιά εν λειτουργία.  Εξήντα οι νεκροί, μεταξύ αυτών μητέρες με τα παιδιά τους. Το τίμημα της πόλης μεγάλο. Και μεταξύ των νεκρών πρόγονοι της ίδιας της συγγραφέως από συγγένεια εξ αγχιστείας. Μια συγκινητική και ταυτόχρονα τραγική ιστορία , που μέσα από την  γραφή και την  μυθοπλασία , αναδείχθηκαν πολλά στοιχεία του εσωτερικού κόσμου των ηρώων.



Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 

 

       

« Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος – η ζωή και το έργο του» Μονόλογος

  Μπορεί να πέρασαν 24 ώρες σχεδόν, από την παράσταση του Θοδωρή Προκοπίου στο Αρχοντικό Ζαφειρίου με τον "ΘΕΟΦΙΛΟ"!








Δεν είναι ένας αχός που ξέμεινε, αλλά κάτι τελείως συγκλονιστικό. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ενθουσιασμό, το μάγεμα, την μεγάλη αγκαλιά, όλων όσων την παρακολούθησαν. Αυτός ο ατέλειωτος μονόλογος, ενός μεγάλου ηθοποιού επάνω σε ένα λιθόστρωτο, χωρίς κανένα σχεδόν σκηνικό ήταν η μεγαλοσύνη. Παράλληλα όμως, ήταν η πιο αληθινή και αυθεντική ιστόρηση ενός μεγάλου τμήματος της σύγχρονης ιστορίας μας, με την πιο πιστή πραγματικότητα. Κι ένα βιογράφημμα αυτού του μέγιστου λαϊκού εικαστικού, του ΘΕΟΦΙΛΟΥ, όταν με απλότητα μέσα σε καταιγίδες της εποχής του, ιστόρησε την καθημερινότητα, τα όνειρά του αλλά και των συνανθρώπων του, τις ελπίδες, τις ευχές αλλά κατά βάθος και την πεμπτουσία της ζωής, τον έρωτα!

(κείμενο Αριστ. Βολιώτης)
                        

  Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Παπαγεωργίου

                                        « Πηλιογραφήματα, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Στην όμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, παρουσίασε χθες βράδυ το βιβλίο του ο Κυριάκος Παπαγεωργίου με τίτλο «Πηλιογραφήματα – Σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον». Το πόνημα, όπως χαρακτήρισε το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας, ουσιαστικά αποτελεί συρραφή περιηγητικών αφηγημάτων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα» και στην εφημερίδα «Θεσσαλία». 


Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πήλιο είναι ένας ψηλός ουρανός που οχυρώνει τη θεότητά του, ένας θησαυρός ευχαρίστησης κι ένα μεταλλείο ψυχαγωγίας ή αλλιώς μια ιδιάζουσα αυταξία του περιβάλλοντος, μια σχολή, στην οποία διδάσκονται το υπέροχο και το χαριτωμένο. «Αλλά στο Πήλιο ανοίγει και μια πόρτα ακόμη. Την πόρτα της ποίησης. Ο καθένας μπορεί να γίνει ποιητής αν βαδίσει με τις προδιαγραφές που του επισημαίνουν οι ειδικές διαδρομές αναζήτησης της κρυμμένης του ομορφιάς. Τότε όλα τα μονοπάτια του βουνού θα γίνουν δικά του» επισήμανε, προσθέτοντας: «Στα βαδίσματά μας πρέπει να σημειώσω μια λεπτομέρεια: Βάδιζα μόνος. Κατ’ ανάγκην μόνος, αλλά και κατά κανόνα. Μόνος κι ασυντρόφευτος. Από επιλογή, βέβαια, ευαισθησία και στάθμιση των αναγκών του βαδίσματος. Αλλιώς δεν θα έβγαιναν στην επιφάνεια οι παραστάσεις των αφηγημάτων…».

Να σημειωθεί πως χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Νίκος Μαγγίτσης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – πρόεδρος Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, και Κυριάκος Σταθάκης, ιατρός νευρολόγος – έφορος Μονοπατιών του διοικητικού συμβουλίου ΕΟΣ Βόλου, διαχειριστής του ιστοτόπου «Περπατώντας στο Πήλιο», ενώ αποσπάσματα διάβασε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.




Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αδαμαντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», μέλος του ΔΣ της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

 


Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»    

 Θάνος Βερέμης

«21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το 1821»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ιστορικού και  ομοτ. Καθηγητή του Τμήματος  Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστημίου Αθηνών,  Θάνου Βερέμη με τίτλο «21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το 1821»,  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρχοντικό Ζαφειρίου , στον Αγ. Ονούφριο.



   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με την Μαγνήτων Κιβωτό, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και την Τοπική Συντονιστική Ομάδα Πρωτ/θμιας Εκπ/σης για τις δράσεις του ’21.



Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.



    Μέσα τις ερωτήσεις και απαντήσεις τόσο του συντονιστή ,όσο και του κοινού προς τον κ. Βερέμη απαντήθηκαν και παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα πολλές πτυχές γνωστές και άγνωστες της ιστορικής αυτής περιόδου.  Μια εκδήλωση άκρως ενδιαφέρουσα!!!!


 Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»                    

                  Εκδήλωση με τον Οδυσσέα Ιωάννου

           «Ιστορίες τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ»

Μια εξαιρετική βραδιά λόγου και μουσικής πραγματοποιήθηκε στην δροσερή αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, την περασμένη Δευτέρα 5/7/21, με «πρωταγωνιστή», συγγραφέα, στιχουργό και μουσικό παραγωγό Οδυσσέα Ιωάννου.

Καλεσμένος του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός» ο πολυπράγμων Οδ. Ιωάννου μίλησε για το ελληνικό τραγούδι μέσα από την πολυετή του εμπειρία και την γνωριμία με όλους τους μεγάλους σύγχρονους συντελεστές του, με τους οποίους έχει επίσης συνεργαστεί συμμετέχοντας ως στιχουργός σε 200 περίπου τραγούδια (Θ. Μικρούτσικος, Γ. Μαρκόπουλος, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Μητροπάνος, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Σ. Κραουνάκης, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Τσακνής κ.α). Γνωστότερα από αυτά είναι το «Στα είπα όλα»(μουσική Μιλτ. Πασχαλίδης, ερμηνεία Σωκ. Μάλαμας),  «Σαν βυθισμένες άγκυρες»(μουσική-ερμηνεία Μιλτ. Πασχαλίδης), «Εγώ έχω το δίκιο μου»(μουσική Θ. Καραμουρατίδης, ερμηνεία Γιώτα Νέγκα). 


 Το κύριο θέμα βέβαια, όπως δηλώνει και ο τίτλος της βραδιάς, ήταν οι ιστορίες πίσω από έντεκα εμβληματικά και αγαπημένα τραγούδια. Ιστορίες  τις οποίες επέλεξε να παρουσιάσει ο Οδ. Ιωάννου, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της δημιουργικής εμπλοκής συνθετών, στιχουργών και εκτελεστών για να προκύψει ένα αρμονικό αποτέλεσμα που τυχαίνει ακόμα και σήμερα να έλκει το ενδιαφέρον του ακροατή, όπως η «Αρχόντισσα» του Β. Τσιτσάνη (1938) ή από τα νεότερα η «Ρόζα», που ενώ γράφτηκε το 1976 (μουσική Θ. Μικρούτσικος, στίχοι Άλκης Αλκαίος) παρέμεινε στο «συρτάρι» για είκοσι χρόνια για να κυκλοφορήσει τελικά σε ερμηνεία Δ. Μητροπάνο το 1996. Από τη φωνή του που έγινε σημάδι των ερτζιανών, μέχρι τους στίχους του, που γίνονται σημάδια των καιρών, ο Οδυσσέας Ιωάννου στιγματίζει ό, τι κάνει, διοχετεύοντας τα κομμάτια της ψυχής του μέσα στην τέχνη και ποτέ προβάλλοντας τα. 


 Άλλωστε, τρανό παράδειγμα της φιλοσοφίας του, που θέλει την προσωπική ιδεολογία να αποδεικνύεται και όχι να επιδεικνύεται. Ορθώνει το ανάστημά του μπροστά στη μεγάλη υπόθεση που λέγεται τέχνη, με έναν έκδηλο σεβασμό στην υπόστασή της. Και φυσικά γνέφει θετικά σε προκλήσεις που μπορούν να τον οδηγήσουν ένα βήμα παραπέρα.


 Την εκδήλωση που κράτησε αμείωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον των θεατών πλαισίωσαν μουσικά ο μουσικοσυνθέτης-ενορχηστρωτής Ζαφ. Κουκουσέλης στο πιάνο και στο τραγούδι ο Κώστας Ζεμπίλας και η Μαριάννα Λούμα, ενώ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας κατά του covid-19.

  

Σινέ Ιωλκός 2019
Ολοκληρώθηκαν οι προβολές για αυτό το καλοκαίρι για το Σινέ Ιωλκός.
Στην πανέμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου , για άλλη μια χρονιά, οι φίλοι του Σινέ Ιωλκός απόλαυσαν εξαιρετικές ταινίες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σε ότι έχει σχέση με την συμμετοχή τους.
Κάθε προβολή και μια ευχάριστη έκπληξη !!
Του χρόνου θα τα πούμε και πάλι.!!!!  

Τριήμερο αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία 



       Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2ο τριήμερο αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26,27 και 28 Αυγούστου 2019, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.







Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το τριήμερο των εκδηλώσεων, απολαμβάνοντας αφιερώματα για την Αλεξάνδρεια, τον Τσίρκα και τον Καβάφη. Σημαντικοί πανεπιστημιακοί όπως Δημ. Δημηρούλης, Μαρίτα Παπαρούση, Μαρία Μικέ, συγγραφείς όπως Έρση Σωτηροπούλου, ο Δημήτρης Στεφανάκης και η Μαρία Καραγεωργίου και καλλιτέχνες-ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Γρηγόρης Γαλάτης.



Εξαιρετικές μουσικές βραδιές μας χάρισαν ο Βασίλης Λέκκας με τον Ηλία Χατζόγλου, η Χριστίνα Ματγαρίτου με την Φρόσω Γαρδικλή και ο Ζαφείρης Κουκουσέλης με την Νεφέλη Ζγαντζή.




Το τριήμερο αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή , με απόλυτο σεβασμό στο περιεχόμενό του.
Συνδιοργανωτές: Η Μαγνήτων Κιβωτός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας , ο Σύνδεσμος των Φιλολόγων ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, του Αριστοτέλειου Κέντρου Επιμόρφωσης και Πολιτισμού και των φίλων εθελοντών του ΚΕΘΕΑ- Πιλότος.


Εκδήλωση Μάρως Αισώπου

Μια υπέροχη βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός» , με την αγαπημένη αφηγήτρια Μάρω Αισώπου.
Τίτλος της εκδήλωσης «Παραμύθια για ν’ ανταμώνεις τον εαυτό σου».

   Η συγγραφέας, κάθε φορά αγκαλιάζει τους αναγνώστες με τη γλυκύτητα του παραμυθιού, χειριζόμενη με ισορροπία όσο και οικονομία το συμβολισμό, την αλληγορία, το μαγικό και το υπερφυσικό στοιχείο του, ενώ στην αφήγηση εμφανίζονται έντονα τα ίχνη τόσο της λαϊκής παράδοσης όσο και των αρχαίων μύθων. Η ρομαντική γοητεία του λόγου της επιδρά μαγικά στον ψυχισμό των παιδιών, προτάσσοντας τη δύναμη και τη χαρά της ζωής σαν αντίδοτο στη ματαίωση των ονείρων. Πάνω από όλα, όμως, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ένα βιβλίο με διδακτική αξία, που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά γιατί εκφράζει την αλήθεια.
Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την Μάρω σε μια εξαιρετική παρουσίαση -δραματοποίηση του παραμυθιού , μια παρουσίαση που κράτησε τους θεατές καθηλωμένους για περισσότερο από μια ώρα.

Κάθε συνάντηση μαζί της είναι ένα ταξίδι στον μύθο , στην αλήθεια, στην συγκίνηση στην γνώση.!!!


΄Εκθεση του μεγάλου καλλιτέχνη και δημιουργού Leonardo Da Vinci

   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης Leonardo Da Vinci, με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατό του. Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε από το Ergon Showground στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα , σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» και υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και άλλους φορείς της περιοχής.


Η έκθεση προσέφερε μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη αναδεικνύοντας  σε διεθνές επίπεδο το ταλέντο του Leonardo Da Vinci,  το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στον καλλιτεχνικό τομέα, αλλά προσέφερε ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης και της μηχανικής» .
Επρόκειτο για μια έκθεση 20 - 25 μοντέλων των μηχανών του Λεονάρντο, που αναπαράχθηκαν πιστά από σχέδια που λήφθηκαν απευθείας από τους ατλαντικούς κώδικες χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής, ξύλο, μέταλλο, κορδόνι, υφάσματα. Πολλά από τα μηχανήματα ήταν  διαδραστικά και οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν τη λειτουργία τους. Αν και τα μηχανήματα αποτελούσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση εμπλουτοζόταν  με ένα αποκλειστικό ντοκιμαντέρ του «History Channel» για τη ζωή του Leonardo Da Vinci διάρκειας 20 λεπτών, με βίντεο 3D για τη λειτουργία των μηχανών και ξενάγηση στα έργα του Leonardo, ζωγράφου και αρχιτέκτονα, που αναλύονται, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του Λεονάρντο Nτα Βίντσι.


Η επίσκεψη στην έκθεση ολοκληρωνόταν με την επίσκεψη στην αναγεννησιακή πλατεία, που είχε διαμορφωθεί στον εξωτερικό χώρο.
 Πλήθος σχολείων ( Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης) τόσο από την Μαγνησία , όσο και από ολόκληρη την Θεσσαλία και τη Κεντρική Ελλάδα επισκέφθηκαν την έκθεση και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν  σε διαδραστικά εργαστήρια εμπνευσμένα από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης δουλεύοντας δημιουργικά με διάφορα υλικά και χρώματα ή κατασκευάζοντας κάποιο μοντέλο των μηχανών που είδαν στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της έκθεσης , οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  διάφορες θεματικές εισηγήσεις , σχετικά με την διατροφή , τη ένδυση , την τεχνολογία της εποχής της Αναγέννησης, όπως επίσης
μια ιδιαίτερη παρέλαση ομάδας σημαιοφόρων από Ιταλία ( Sbadieratpro dι Ferrara)  με παραδοσιακές αναγεννησιακές στολές που προσέφερε μια ξεχωριστή εμπειρία.







Bazaar Χριστουγέννων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Χριστουγεννιάτικο Bazaar από το εικαστικό εργαστήρι του Κέντρου Πολιτισμού , την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στο πανέμορφο Αρχοντικό Ζαφειρίου.


Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν υπέροχες χριστουγεννιάτικες  δημιουργίες και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.


Ο υπέροχος δε καιρός έδωσε την ευκαιρία στις αγαπημένες φίλες να απολαύσουν τον καφέ τους και τα εξαιρετικά γλυκίσματα στην αυλή του Αρχοντικού.


Σας ευχαριστούμε για την στήριξη !!!

Σας περιμένουμε και του χρόνου.

 “99+1 ράμματα, μεταλλικά”



Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Απ. Παντσά “99+1 ράμματα, μεταλλικά”
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε απόψε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενία Βόλου την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Απ. Παντσά “99+1 ράμματα, μεταλλικά”. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτισμού “Ιωλκός” και οι εκδόσεις “ΗΒΗ”. Προλόγισε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κα Αδαμαντία Μουτσινά, αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός κα Κατερίνα Αντωνακάκη ενώ τον συντονισμό με λόγο… αντίλογο… αναγωγές με τον συγγραφέα, είχε ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητρόπολης, δημοσιογράφος κ. Νίκος Βαραλής.

Ο γνωστός φιλότεχνος ιατρός, με θητείες στην Αυτοδιοίκηση κι εσχάτως ενδιαφερόμενος για τον Δήμο Βόλου, συνέπλεξε σε μια υβριδική σύνθεση, ποιήματα και διηγήματα, δίχως αναλογίες, δόσεις και ισορροπίες.
Σύνδεσμοι τα ράμματα, δυνατές μεταλλικές γέφυρες ενώνουν δύο απέναντι πλευρές, εξαφανίζουν το κενό, αποκαθιστούν τη ζωτικότητα, δίνουν συνέχεια και ο συγγραφέας – ποιητής, φαίνεται να στέλνει κι ένα πολιτικό μήνυμα σε μια μετατραυματική περίοδο για την ελληνική κοινωνία.

Πολυπληθές το κοινό, υπερβαίνοντας τα περιθώρια ενός πελατολογίου γνωστού ιατρού, παρακολούθησε με ενδιαφέρον την παρουσίαση και τις μικρές …εξομολογήσεις του ποιητή-συγγραφέα, στον οποίο ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο και το νέο έργο του.
Πρόκειται για μια σύνθεση, μια διαπλοκή διηγημάτων και ποιημάτων σε άμεση σχέση και συνάρτηση μεταξύ τους. Πάνω σε ένα βασικό αφηγηματικό κορμό 9 διηγημάτων έρχονται να «κουμπώσουν» 90+1 ποιήματα που επιδιώκουν να μεθερμηνεύσουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο των επιμέρους ιστοριών. Το όλον μιλάει για τον απλό καθημερινό άνθρωπο που μέσα στην ατομικότητά του βιώνει το σύνολο των επιπτώσεων μιας κοινωνίας που είναι στα κάτω της. Μιλάει για τις προσωπικές αναζητήσεις που λειτουργούν σαν αντίδοτο στις μοναχικές πορείες. Μιλάει για την πόλη μας και τα πολιτισμικά, οικονομικά και αξιακά της αδιέξοδα. Το σύνολο έχει μια συνάφεια και συνέχεια που προσπαθεί να αποδώσει την μακρο-εικόνα των βιωματικών εμπειριών του μέσου ανθρώπου.
Σε τελική ανάλυση η συλλογή αυτή προσπαθεί να ρίξει λίγο φως στα αιτιατά, στα λογικά δηλαδή αποτελέσματα που προκαλούν στο μυαλό και την ψυχή του ατόμου οι ποικιλώνυμες αιτίες. Αυτά προσπαθεί να διαβάσει ή και να ερμηνεύσει αφού μιλάει για ό,τι τον στέλνει στα ουράνια ή στα τάρταρα. Μιλάει για τον έρωτα, την προδοσία, την τρυφερότητα, τη λύπη, τον ενθουσιασμό, την απαξία, τη μοναξιά. Μιλάει δηλαδή για τις αδυσώπητες διακυμάνσεις των ανθρώπινων σχέσεων και τις τραυματικές τους επιπτώσεις. Ο αφηγηματικός σε συνάρτηση με τον ποιητικό λόγο επιδιώκει τελικά να μετουσιωθεί σε εργαλείο που πασχίζει να συρράψει τα τραύματα εκείνα του ψυχικού όλου, τα οποία το νυστέρι της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να προκαλέσει.






Γιαννούλης Χαλεπάς και Αριάδνη στο νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη που παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο .
     Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τις εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «η Πένα» διοργάνωσαν χθες στο «Αχίλλειον» εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της συγγραφέα Ρέας Γαλανάκη με τίτλο «Δύο γυναίκες, δύο θεές».   
        
 Η κ. Ρέα Γαλανάκη τόνισε ότι «το βιβλίο αναφέρεται σε δύο ανθρώπους, ο ένας είναι ο γνωστός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, που τον «πιάνω» με αφορμή ένα πήλινο άγαλμά του σχετικά μικρό και το οποίο λέγεται «Αθηνά Βοσκοπούλα» και ο άλλος είναι η Αριάδνη, η μυθική πριγκίπισσα της Κρήτης, της οποίας τον μύθο προσπαθώ να ξαναδιατυπώσω από την πλευρά της γυναικείας υπόστασης, αλλά και των όσων ήταν αυτή, δηλαδή βασίλισσα, ιέρεια, θεά». Η συγγραφέας επισήμανε ότι «αυτά έγιναν διότι με ενοχλούσε κατά κάποιον τρόπο αυτό το κακόμοιρο κοριτσάκι που καθόταν και έκλαιγε επειδή το άφησε ο Θησέας κ.λπ. Η Αριάδνη είχε μία υπόσταση για αυτό κατάφερε και το ξεπέρασε. Από την άλλη ο Χαλεπάς μέσα από μία πολύ σκληρή ζωή, ο οποίος έβοσκε πρόβατα για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, μπόρεσε τελικά, επειδή έβρισκε στα βουνά πηλό δημιουργώντας μικρά γλυπτά, να καταξιωθεί ως γλύπτης και να ξεφύγει από την τρέλα, ενώ τον έχουμε σήμερα όπως έχουμε τον Παπαδιαμάντη στη λογοτεχνία».

Η ίδια κατέληξε τονίζοντας: «Ας είμαστε πιο σκεπτικοί με ό,τι συμβαίνει και πιο καλοί με τους ανθρώπους, τους πάσχοντες ιδιαίτερα».
Η συγγραφέας συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου, ενώ κείμενα του βιβλίου διάβασε η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού.


Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»
Δελτίο Τύπου
     Με μεγάλη επιτυχία έφθασε στο τέλος του το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία, το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων(ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπ/σης και Πολιτισμού, στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο.
Ο κόσμος αγκάλιασε με μοναδικό τρόπο και τις τρεις ημέρες του ταξιδιού. Παρ΄όλο που ο καιρός δεν βοήθησε, ιδιαίτερα την πρώτη μέρα , η συμμετοχή του ήταν εξαιρετικά μεγάλη . Αποκορύφωμα η 3η μέρα , όπου κατακλύστηκε κάθε γωνιά του Αρχοντικού ,  από φίλους του Κέντρου Πολιτισμού  και της λογοτεχνίας .
Την Δευτέρα 27/8, την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Αδαμαντία Μουτσινά, αναφερόμενη στο σκεπτικό αυτής της διοργάνωσης και εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους τους συντελεστές αυτού τριήμερου αφιερώματος.  

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την κ. Μαρίτα Παπαρούση, αναπ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  ξεκινώντας από τη το ηθογραφικό διήγημα του 1880, περιτρέχοντας τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και τελειώνοντας με τις διάφορες πεζογραφικές εκδοχές της γενιάς του 30,  στόχευσε με την ανακοίνωσή της " Νεοελληνική Πεζογραφία 1880-1940. Από την ηθογραφία στο Μοντερνισμό" στην ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών της νεοελληνικής πεζογραφίας. Ενώ η κ. Αγγέλα Καστρινάκη Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  - πεζογράφος ανέπτυξε το θέμα "Το αγκάθι και το ρόδο: ο έρωτας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη".  Μέσα από την κειμενική ανάλυση διηγημάτων του ανέδειξε όψεις και συμβολισμούς του έρωτα στο έργο του. Ο Αλεξ. Παπαδιαμάντης βλέπει τον γήινο έρωτα ως συγκαλυμμένο ναρκισσισμό ενώ θεωρεί πως την αληθινή ευτυχία γεννά ο έρωτας προς το θείο.
 Η δε κ. Γιώτα Κούγιαλη, πεζογράφος, γραμματέας του ΚΕΒΥΜΑΣΥ,  με μία ιστορία της - μαρτυρία συνέδεσε το διήγημα του Παπαδιαμάντη «η φόνισσα» με την πρακτική βρεφοκτονίας των κοριτσιών στο Πήλιο. Η πρώτη βραδιά έκλεισε με μοναδικές αναγνώσεις αποσπασμάτων από το έργο του «κοσμοκαλόγερου» από την μοναδική Νένα Μεντή και τον εξαιρετικό ηθοποιό Σταύρο Μερμήγκη.

Η δεύτερη ημέρα η οποία ήταν αφιερωμένη στον Μ. Καραγάτση, ξεκίνησε με την εξαιρετική τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Δημηρούλη , καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας Τμήμα Επικοιν. και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «1940-2000- η λογοτεχνία στη μέγγενη της ιστορίας». Μια εξαιρετικού επιπέδου ανάλυση αναφερόμενος στους λογοτέχνες αυτούς οι οποίοι άφησαν με το έργο τους σημαντικό αποτύπωμα στην ιστορία της λογοτεχνίας εκείνης της χρονικής περιόδου.
Ο θεατρικός συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, ανέλυσε την προσωπική του άποψη για το λογοτεχνικό έργο του Μ. Καραγάτση , συγκρίνοντάς τον ως ισάξιο με τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο εγγονός του Μ. Καραγάτση , Δημήτρης Τάρλοου, ηθοποιός και σκηνοθέτης εξήγησε το πως αυτός προσεγγίζει το έργο του παππού του στο θέατρο και μίλησε για τον Μ. Καραγάτση ως «ένας εσαεί ξένος» .
Η βραδιά έκλεισε με τη κόρη του Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέα η οποία διάβασε προσωπικές επιστολές του πατέρα της προς την μητέρα της , αλλά και άλλα πρόσωπα της οικογενείας ,την εποχή της συγγραφής του έργου του «Γιουγκερμαν». Η ανάγνωση αυτών των επιστολών προκάλεσε την συγκίνηση της ίδιας αλλά και των παρευρισκόμενων.
Την Τετάρτη 29/8 το ταξίδι συνεχίστηκε με την «ιχνηλάτηση» της σύγχρονης λογοτεχνίας , με την συνάντηση σημαντικών σύγχρονων συγγραφέων, όπως της Λένας Διβάνη, Κώστα Ακρίβου Ισίδωρου Ζουργού και του Γιάννη Καλπούζου. Και οι τέσσερις κατέπληξαν το κοινό, μιλώντας τόσο για το έργο τους , όσο κυρίως για τα βιώματα των προσωπικών τους εργαστηρίων και φυσικά αναφέρθηκαν γενικότερα για τις τάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Τον συντονισμό των εκδηλώσεων του τριημέρου είχε ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος και Δ/ντής της αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟΣ.

Ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στον μεγάλο Μάνο Ελευθερίου από τους μουσικούς Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο και Χριστίνα Μαργαρίου τραγούδι
Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριημέρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Φιλάρετου  « Στα χνάρια της ομορφιάς Βόλος και Πήλιο».

 

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση προς τιμή του Δημήτρη  Πικιώνη



To Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το  Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου διοργάνωσαν προχθές (Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018) ένα λιτό τιμητικό αφιέρωμα στον «ποιητή της αρχιτεκτονικής», Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968) με αφορμή την 50ή επέτειο από το θάνατό του.

Στόχος της ανοικτής  αυτής εκδήλωσης, η οποία έγινε στην κατάμεστη  αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου,  ήταν  η ανάδειξη μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της γενιάς του ’30.  

Ο Δημήτρης Πικιώνης με εξαιρετικές σπουδές και σημαντικούς δασκάλους, δίδαξε πάνω από τρεις δεκαετίες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στη διαδρομή του, ο Βόλος και ο χώρος της Μαγνησίας για τον Δημήτρη Πικιώνη δεν ήταν μέρη άγνωστα καθώς ήταν  επιστήθιος φίλος του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο από την εποχή των σπουδών τους στο Πολυτεχνείο το 1904 αλλά και αργότερα στο Μόναχο και το Παρίσι. Αργότερα, το 1939 είχε επισκεφτεί τη Ζαγορά για να μελετήσει την τοπική της αρχιτεκτονική παράδοση, μελέτη που είχε δημοσιευτεί  στη βραβευμένη σειρά «η ελληνική λαϊκή τέχνη». Είχε επίσης συνδεθεί με τον λαογράφο Κίτσο  Μακρή, χάρη στον οποίο, μετά τους σεισμούς του 1955,  ο Πικιώνης ανέλαβε  τη μελέτη και την κατασκευή του Δημαρχείου και έτσι  ο Βόλος είχε την τιμή να είναι μία από τις πόλεις που ο γνωστός αρχιτέκτονας άφησε τη δική του προσωπική σφραγίδα, με ένα έργο - σημείο αναφοράς για την νεότερη ιστορία της πόλης.  Το  μοναδικό δημαρχείο στην Ελλάδα που φέρει τη σφραγίδα του μεγάλου δημιουργού.   Επίσης κορυφαία στιγμή του  έργου του, είναι  η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου,  που αποτελεί το δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου στη χώρα μας και δεν είναι τυχαίο ότι το 1996 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμια σημασία και άλλα εμβληματικά έργα του.  




Τις  γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του,  που δεν ήταν μόνο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός αλλά ένας διανοητής, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο έθιξαν με τις σύντομες παρουσιάσεις  τους οι ομιλητές κ.κ. Zήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα  «Τα Αυτοβιογραφικά Σημειώματα του Δημήτρη Πικιώνη»   Κώστας Μανωλίδης, Αναπληρωτής  Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Τα λιθόστρωτα του Πικιώνη, ένα σχεδιαστικό αίνιγμα» και  Μαρία Σπανού, ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, με θέμα «Σπονδή στον πρωτομάστορα της παράδοσης, Δημήτρη Πικιώνη». Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Αδαμάκης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού πρώτα  εισήγαγε το κοινό στο πνεύμα του έργου του τιμώμενου αρχιτέκτονα. 



Προηγουμένως,  απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Ντία Μουτσινά, πρόεδρος του  Kέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» τονίζοντας με βάση βίωμά της την αξία της ευαισθητοποίησης των μαθητών στις αξίες του πολιτισμού.

Την  πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής  εξήρε με επιστολή της η Αγνή Πικιώνη, κόρη του Δ.Πικιώνη και πρόεδρος της  Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ», η οποία ιδρύθηκε το 2014, με σκοπό την Μελέτη, Προστασία, Ανάδειξη, Αποκατάσταση και Συντήρηση του έργου του. Η ανάγκη αυτή προέκυψε κυρίως με αφορμή τα προβλήματα και την εγκατάλειψη που παρουσιάζουν τα δημόσια έργα του Δημήτρη Πικιώνη, όπως π.χ. το Συγκρότημα Αναπαυτηρίου και Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, ο Παιδικός Κήπος Φιλοθέης και το Δημοτικό Σχολείο στον Λυκαβηττό. Φυσικά, όπως τόνισε η κ. Α.  Πικιώνη  ο σκοπός και το αντικείμενο της Εταιρείας επεκτείνονται και σε ευρύτερους τομείς, όπως η συγκέντρωση του έργου του και η  έκδοσή του, ώστε να γίνει προσιτό και στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν η  αντιπεριφερειάρχης  Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη, ο  θεματικός αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Καλτσογιάννης, η  εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου κ. Σ. Χάλαρη, προσωπικότητες  της τοπικής αυτοδιοίκησης και πνευματικών φορέων της πόλης, αρκετοί φοιτητές και πολλοί αρχιτέκτονες της πόλης. 

Το συμβολικό αυτό αφιέρωμα έκλεισε με ένα ολιγόλεπτο τηλεοπτικό απόσπασμα με τη φωνή του Πικιώνη να προτρέπει τους φοιτητές του «να μάθουν την επιστήμη και την αρετή χωρίς να περηφανεύονται....» καθώς επίσης και από  συνεντεύξεις που είχαν δώσει αφιερωματικά,  τόσο ο μελετητής του έργου του, αρχιτέκτων κ. Δημήτρης Φιλιππίδης όσο και οι αείμνηστοι φίλοι του Πικιώνη, Παναγιώτης Τέτσης-ζωγράφος και Άγγελος Δεληβορριάς-τ.διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.



Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη
Με τίτλο « Σαλός Θεού, Ο Μυστικός Μίκη»
Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός , σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πατάκη» και το βιβλιοπωλείο «Πένα» , παρουσίασαν το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Σαλός Θεού, Ο Μυστικός Μίκης», την Δευτέρα 5 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , αμφιθέατρο Γ. Κορδάτου.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Θανάσης Σαμαράς, Δημοσιογράφος, η Αρετή Τζανετοπούλου, φιλόλογος και Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ενώ κείμενα διάβασε η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Λίνα Φυτιλή.
Μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών και τον διάλογο με τον συγγραφέα προέκυψε ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης με την ευφάνταστη πένα του καταφέρνει να παντρέψει την ιστορία με την μυθοπλασία και να συνδυάσει μέσα από τις σελίδες των εννέα κεφαλαίων του βιβλίου, τον μουσικό, τον πολιτικό, αλλά και τον ερωτικό κόσμο του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη, κρατώντας μια λεπτή ισορροπία , μεταξύ γεγονότων και φαντασίας. Ο Μίμης συναντιέται με τον Μίκη στην ηλικία των 15 χρόνων περίπου και από τότε συνδέεται μαζί του , με μια φιλική σχέση που παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη στην πάροδο του χρόνου , περίπου για μισό αιώνα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό η αναφορά του συγγραφέα στο κεφάλαιο του βιβλίο του , όπου αναφέρεται στο επικήδειο τον οποίο παρουσίασε στον ίδιο τον Μίκη ,κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού τους. ΄Όπως σχολίασε και ίδιος είναι κάτι που του ζήτησε ο ίδιος ο δημιουργός….
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει υπέροχες δημιουργίες του μουσικοσυνθέτη, με τον Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο και τους μαθητές του Ωδείου Ρυθμός ( τμήμα τραγουδιου Χ. Παπάζογλου) .
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα.

    
Εκδήλωση
Εμβόλια: Μύθοι και Πραγματικότητα

 Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας , τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού.

    Το θέμα «Εμβόλια :Μύθοι και Πραγματικότητα» αναπτύχθηκε από τον κύριο Ευθύμιο Τσάμη Ιατρό –Παθολόγο, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

   Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον  τη διάλεξη και ακολούθησε συζήτηση όπου με την επιστημονική του γνώση ο κ. Τσάμης  έλυσε απορίες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού καθώς και τις  δυσμενείς συνέπειες του μη εμβολιασμού που είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» δεσμεύεται να πραγματοποιήσει και άλλες τέτοιου είδους εκδηλώσεις  για θέματα υγείας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας.Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Νικολέτα Τσαμανδούρα , Κοινωνική Λειτουργός και μέλος του Δ.Σ του Κέντρου Πολιτισμού.




Εκδήλωση

Παρουσίαση βιβλίου Παντσά – Πόρναλη
Με την παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου , της Αντιπ/ρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Βορ. Σποράδων κ. Κολυνδρίνη και πλήθος κόσμου , παρουσιάστηκε το λεύκωμα ( ποιηση-φωτογρφία) των Αποσ. Παντσά και Μιχ. Πόρναλη, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον. 
Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» , με την ευγενική στήριξη συντελεστών του Μουσικού σχολείου Βόλου.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός»  κα Ντία Μουτσινά, και το παρουσίασε  η κ.  Αρετή Τζανετοπούλου, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Ανάμεσα στα ποιήματα τα οποία απήγγειλε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς, σχήμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου αποτελούμενο από τους Κ. Κολέτσιο, Π. Σάλεμ και Κ. Γεδίκη και Βασίλη Αγροκώστα οι οποίοι έπαιξαν μουσικά θέματα και τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα του κ. Παντσά.

Μια πρωτότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη που συνδυάζει τον ποιητικό λόγο του συμπολίτη γιατρού Απόστολου Παντσά και την φωτογραφική ματιά του επίσης συμπολίτη φωτογράφου Μιχάλη Πόρναλη, μετουσιώθηκε σε ένα πολύχρωμο λεύκωμα 62 σελίδων.

Οι καλλιτεχνικές διαδρομές των δύο Βολιωτών συναντήθηκαν μετά από πρόταση του κ. Παντσά στον κ. Πόρναλη να «ντύσει» με εικόνες τα 28 έμμετρα ποιήματα τα οποία «δέθηκαν» σε μια έκδοση υπό τον τίτλο «Λόγος Ποιητικός και Εικονογραφημένος».



Eκδήλωση Χριστουγεννιάτικο Bazaar
Για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»,  συμμετέχοντας  στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα , με το Χριστουγεννιάτικο Bazaar , για 5η συνεχή χρονιά , στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο, με ευφάνταστες χειροποίητες δημιουργίες όπως ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα κεντήματα  διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα, μικροδωράκια και στολίδια σε πολλά σχέδια και χρώματα.  


 Το εικαστικό εργαστήρι του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός» για ακόμη μια φορά εργάστηκε για την ημέρα αυτή , ξεκινώντας την προετοιμασία του , εδώ και αρκετούς μήνες πριν , προκειμένου να παρουσιάσει εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα είδη , αλλά και ποικιλία δώρων, όπως κοσμήματα , τα οποία επιμελήθηκε η κ. ΄Αννε Σαββίδη .  

Η ανταπόκριση των φίλων και μελών του Κέντρου ήταν συγκινητική , αφού η συμμετοχή υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. ΄Ολοι έφυγαν παίρνοντας μαζί τους ένα όμορφο δώρο για τους ίδιους , αλλά και για τους φίλους τους.     

Επίσης όσοι επισκέφθηκαν το Bazaar, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν υπέροχα γλυκά από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό το « Ρόδι», όπως εξαιρετικά χειροποίητα κοσμήματα και είδη δώρων από τα παιδιά του « Ηλιοτρόποιου».  
Τα μέλη του Δ.Σ του Κέντρου Πολιτισμού , ευχαριστούν θερμά όλους όσους επισκέφθηκαν το Bazaar και στήριξαν την προσπάθεια αυτή, γνωρίζοντας ότι με τα χρήματα τους συμβάλλουν στην συνέχιση του προγράμματος , όπου υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια  ,για την στήριξη των οικογενειών της περιοχής μας , οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.                                   



Εκδήλωση Γουργουλιάνη- Κυριαζή



    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του  νέου ιστορικού μυθιστορήματος, των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή με τίτλο «Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου», από το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) - Αρχεία Ν. Μαγνησίας και τον Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» , στην 27 Νοεμβρίου , στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Βόλου.




Μετά τον σύντομο χαιρετισμό από την πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός» κ. Αδαμαντία Μουτσινά, το λόγο πήρε αρχικά η κ. Αννίτα Πρασσά , προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους -Αρχεία Ν. Μαγνησίας  και στην συνέχεια  η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Βίκυ Μαντζωρου, όπου παρουσίασαν το βιβλίο, επισημαίνοντας πτυχές του οποίου αναδείκνυαν τόσο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όσο και τις βαθιά ανθρώπινες σχέσεις που κυριαρχούσαν στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, μέσα από τον έρωτα δυο ανθρώπων και όχι μόνο.




  Οι ηθοποιοί Αμαλία Γκιζά και Βασ. Μητσάκης διάβασαν , με ιδιαίτερα αισθαντικό τρόπο , αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ στην συνέχεια και δυο συγγραφείς μίλησαν  αναφερόμενοι στις εμπειρίες τις οποίες αποκόμισαν οι ίδιοι, αναζητώντας υλικό για την συγγραφή του.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από την μέτζο σοπράνο Σοφία Καγιά, τον φλαουτίστα Πέπο Σάλεμ , ενώ προβάλλονταν  φωτογραφίες του sanatorioproject (2011-2012) των εικαστικών Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.




                                       

Ο Ν. Καζαντζάκης στην αυγή του 21ου αιώνα
Μια πολύ σημαντική διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 24-25/11/ 2017, αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα και διανοητή Νίκο Καζαντζάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Κρητική Αδελφότητα το « Αρκάδι».

Στην διημερίδα είχαν κληθεί για να μιλήσουν Πανεπιστημιακοί , από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας , όπως :
–Δρ. Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Εισαγωγική ομιλία: «Το Φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης».
–Δρ. Μάριος Μπέζγος, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η φιλοσοφία της Θρησκείας του Νίκου Καζαντζάκη».


–Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Λογοτεχνικής Υφολογίας – N M, επιστημονικός σύμβουλος Εκδόσεων Ν. Καζαντζάκη, Νίκος Καζαντζάκης – «Η αγάπη για τη γλώσσα».

–Δρ. Μαρίτα Παπαρούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Αναπαραστάσεις σωμάτων και η εκ πνευμάτωση της ύλης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη».
–Δρ. Γρηγοροπούλου Μαρίνα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Εικόνες του κόσμου, του βίου, του νου στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη».


–Δρ. Χριστίνα Αργυροπούλου, επίτιμη σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέας, «Το μουσικό στοιχείο (χορός, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, μουσικά όργανα) στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
–Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας, «Το χαμένο Νόμπελ του Καζαντζάκη».
Αποσπάσματα από το έργο «Ασκητική» διάβασε η ηθοποιός και συγγραφέας Λίνα Φυτιλή με τη συνοδεία κρητικής λύρας.

Ενώ σύντομο μουσικό πρόγραμμα με κρητικά τραγούδια αφιερωμένα στον Ν. Καζαντζάκη, παρουσίασε η Κρητική Αδελφότητα το «Αρκάδι»
Στο τέλος της διημερίδας  προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Νίκος που γνώρισα», παραγωγής Μουσείου Ν. Καζαντζάκη.
Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με υλικό που έχει ευγενικά παραχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Καζαντζάκη και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την έκθεση είχαν επιμεληθεί τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.



Εκδήλωση Δ. Λειμονή
    Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Εκδόσεις Πατάκη, το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Xώρων ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου  συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Λεϊμονή “Το τέταρτο αλογάκι”.
H παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Χαιρετισμό απηύθυναν  οι:Κερασία Μπαρτζιώκα, πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Xώρων  ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», η Αδαμαντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός και η Γιώτα Κούγιαλη εκ μέρους του ΚΕΒΥΜΑΣΥ.

Για το βιβλίο μίλησε η Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας, επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Π.Θ., πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου Κος Διονύσης Λεϊμονής.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Μαρία Λεϊμονή, καθ. αγγλικής φιλολογίας και αποσπάσματα του βιβλίου παρουσίασαν  οι μαθητές και οι μαθήτριες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου: Άννα Στρούγγη, Δέσποινα Μπασιά, Βασίλης Καλόγηρος και Αλέξανδρος Μακεδών
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βάια Παυλίδου και Ιωάννα Γεωργάκη Την εκδήλωση συντόνισε  ο Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας.


 ----------------------------------------------------------------------------------------------

Εκδήλωση « ΄Ολα τα πήρε το καλοκαίρι»

    Η Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΠΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»,  διοργάνωσαν  μια μαγική βραδιά ποίησης , χορού και μουσικής, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 , στις 9 μ.μ στον λόφο της Αγ. Ειρήνης στην Ανακασιά. 
Το φετινό πρόγραμμα είχε το γενικότερο τίτλο «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι», πάνω στο γνωστό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, όπου η Μουσική, η Ποίηση και ο Χορός συναντούν τον Έρωτα, και το Φεγγάρι του Καλοκαιριού συνδέοντας ποιήματα Ελλήνων ποιητών με ένα ρεπερτόριο μουσικής από τη μπαρόκ εποχή ως τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για μια πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου με τη συμμετοχή των ηθοποιών Γρηγόρη Γαλάτη και Νιόβης Κωστοπούλου, του Σεξτέτου Εγχόρδων της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Στην εκδήλωση – παράσταση συμμετείχε επίσης η χορεύτρια Μαρία Κυρμά.
Παράλληλα το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει  το εικαστικό έργου “Moonrise” της Eugenia-Alana Mitsanas.
        Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός   Γρηγόρης Γαλάτης.
Η εκδήλωση αποτέλεσε την τέταρτη  στάση μετά τις τόσο υπέροχες βραδιές που πραγματοποιήθηκαν , αρχικά στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου ,στο πλαίσιο του ετήσιου πανελληνίου προγράμματος που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.  Ακολούθησε,  στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πλατεία Μηλεών και η τρίτη εκδήλωση στο υπαίθριο Θέατρο του Χόρτου ,στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Χόρτου, που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη – Χατζηνίκου.
Με την εκδήλωση αυτή έκελεισε ο κύκλος αυτής της σύντομης μαγευτικής περιοδείας , μουσικής , λόγου και τέχνης…..δήλωση



 -----------------------------------------------------------------------------------------------


 Εκδήλωση Σεφέρη
    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο ΄Ελληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη , από το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός , σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων και την Δ/νση Πολτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου , στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στις 31/7/2017.
 Για τον ποιητή μίλησε ο Δημήτρης  Δημηρούλης , καθηγητής  στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα « ‘’ Τρία κρυφά ποιήματα’’. Η Ποιητική διαθήκη του Σεφέρη» .  Ενώ ποιήματα του Γ. Σεφέρη διάβασαν   οι ηθοποιοί : Γρηγόρης Γαλάτης  και η Νιόβη Κωστοπούλου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα  από την υψίφωνο Μαριάντζελα  Χατζησταματίου, ενώ  στην κιθάρα την συνόδευε  ο Νίκος  Παναγιωτίδης.


 Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Δέσποινα Παυλίδη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή στις 9 μ.μ την ίδια ημέρα,  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια  της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσάνα με θέμα « Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». 

 Η έκθεση  περιελάβανε μια μικρή σειρά έργων της τελευταίας  δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας,  μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του  κορυφαίου ποιητή.

 Tην έκθεση προλόγισε η Ιστορικός – Κοινωνιολόγος της Τέχνης  και προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ  του Δήμου Βόλου κ. Χρύσα Δραντάκη .



 ---------------------------------------------------------------------------------------------


Παρουσιάστηκε το βιβλίου του Ισιδωρου Ζουργού « Λίγες και μια νύχτες».
Με την παρουσία και συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου, στον Άγ. Ονούφριο Βόλου, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Ισίδωρου Ζουργού  
Λίγες και μία νύχτες (εκδ. Πατάκη, 2017).


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Αρχεία Ν. Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και τις εκδόσεις Πατάκη.
Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος, θεατρολόγος και αρχειονόμος των ΓΑΚ Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου, η οποία παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μυθοπλασίας, τους κύριους τόπους της δράσης των υποκειμένων και το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος, κάνοντας καίριες επισημάνσεις για τους χαρακτήρες, τη γλώσσα και την αυτοαναφορικότητα του έργου, καθώς και για τις εκλεκτικές συγγένειες του συγγραφέα με παλαιότερους και σύγχρονους λογοτέχνες.
Στο βιβλίο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους, με την αισθαντική ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων, η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού, σε αρμονική ‘συνομιλία’ με την παρουσίαση της Αγγελικής Νικολάου.

Ακολούθησε μια συναρπαστική συζήτηση ανάμεσα στον Νίκο Θρασυβούλου, δημοσιογράφο και διευθυντή της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός της Αθήνας, υπεύθυνο των θεματικών κύκλων «Συναντήσεις με συγγραφείς» και «Θεατρικές συναντήσεις», και στον συγγραφέα, για τις Λίγες και μία νύχτες και τη δημιουργική περιπέτεια της συγγραφής. Ο Ισίδωρος Ζουργός, με επιμέλεια και κέφι, τοποθετήθηκε στις πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις του συνομιλητή του, για τη σχέση ανάμεσα στον συγγραφέα και το δημιούργημά του, τους χαρακτήρες των έργων του, τη γενέτειρα πόλη Θεσσαλονίκη, τους στόχους της συγγραφής κ.ά. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη  συνομιλία του συγγραφέα με το κοινό.
Την εκδήλωση συντόνισε, με ενδιαφέροντα σχόλια, ο δάσκαλος – ιστορικός και γ.γ. του «Ιωλκού» Νίκος Φιλάρετος. Προβλήθηκε επίσης ολιγόλεπτο video με πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Ισίδωρου Ζουργού.

          Την εκδήλωση χαιρέτισαν και προλόγισαν οι εκπρόσωποι των φορέων συνδιοργάνωσης κκ. Ντία Μουτσινά, Αννίτα Πρασσά και Βίκυ Μαντζώρου.

         



Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Κ. Ακρίβου «Τελευταία νέα από την Ιθάκη» στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου

Γεμάτη από κόσμο χθες η αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Κώστα Ακρίβου με τίτλο «Τελευταία νέα από την Ιθάκη».



Η εκδήλωση παρουσίασης έγινε από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Στέκι Πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις (ΚΕΘΕΑ-Πιλότος), τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Η Πένα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος πολιτισμού και διευθυντής της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός της Αθήνας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου συμμετείχαν σχολιάζοντας δημιουργικά τα μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης του στεκιού πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις, το οποίο υποστηρίζεται από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος και εθελοντές. Ο κ. Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος πολιτισμού, ραδιοφωνικός παραγωγός, διευθυντής του Ιανού Αθήνας και επιμελητής όλων των εκδηλώσεων, δήλωσε καταρχάς εκστασιασμένος από το μέρος που βρέθηκε χθες, χαρακτηρίζοντάς το παραδεισένιο, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «επισκέφθηκα τον Βόλο για να τιμήσω τον καλό μου φίλο και έναν από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες των τελευταίων 20 ετών, τον Κώστα Ακρίβο. Πέρα από συγγραφέας είναι και ένας εκπαιδευτικός-κόσμημα. Μιλήσαμε για το νέο του βιβλίο, το τρίτο μέρος της τριλογίας».



«Έχω μείνει έκπληκτος από το περιβάλλον και από την υποδοχή των ανθρώπων και γενικά από την ομορφιά του Βόλου» κατέληξε ο ίδιος. Από την πλευρά του ο συγγραφέας κ. Κώστας Ακρίβος επισήμανε ότι το βιβλίο του «Τελευταία νέα από την Ιθάκη» αποτελείται από 26 ιστορίες, ιστορίες που είτε διαδραματίζονται σήμερα είτε στα νεότερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας, κοινωνικού και ερωτικού περιεχομένου οι περισσότερες, και είναι εμπνευσμένες από την Οδύσσεια, από το μεγάλο έπος του Ομήρου.
«Η προσπάθειά μου ήταν να αναδείξω και να δείξω κατά πόσο συμπεριφορές, χαρακτήρες και αξίες που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια, συνεχίζονται στην ιστορία του ελληνικού βίου και σήμερα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στα μελλοντικά σχέδια του κ. Κώστα Ακρίβου βρίσκεται ένα μυθιστόρημα, που αφορά στη δεκαετία του ’70 και τον Βόλο, με την έκδοσή του να υπολογίζεται σε ένα με δύο χρόνια.
 
To Αφιέρωμα στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΟΓΙΑΝΝΗ (1939-2014)
από τα ΓΑΚ Μαγνησίας και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

Μια ξεχωριστή ημέρα για έναν ξεχωριστό άνθρωπο ήταν η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, 9 Ιουνίου, προς τιμήν του Γιάννη Μουγογιάννη (1939-2014), ενός σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου και ενεργού (συμ)πολίτη, ο οποίος επί 50 χρόνια αφοσιώθηκε στην ιστορία του γενέθλιου τόπου του, του Βόλου, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές του και παράλληλα προσφέροντας στα πολιτιστικά πράγματα από πολλές θέσεις. 

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του και με την αντικειμενικότητα που δίνει η χρονική απόσταση, έγινε μία αποτίμηση του έργου του με έκθεση που διοργανώθηκε στο κτήριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας, όπου έχει κατατεθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού του αρχείου. Το αφιέρωμα συνδιοργανώθηκε με το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός». Σκοπός της Έκθεσης να αναδειχθεί το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του, καθώς και οι πολύτιμες συλλογές του, οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Μέσα από το αφιέρωμα αυτό ήρθαν στο φως πολλά και άγνωστα στοιχεία της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων του. Μία ενότητα λοιπόν ήταν το συγγραφικό του έργο, οι χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσε για τη σύνθεση των έργων του, οι επιστολές από φίλους και σημαντικούς ανθρώπους του πνευματικού, εκκλησιαστικού και πολιτικού χώρου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις προσωπικές του στιγμές με την οικογένειά του. Ξέχωρα αναφέρουμε την επιστολή της Άννας Σικελιανού για το έργο του για το σανατόριο του Καραμάνη. Μια άλλη ενότητα με σπάνιους χάρτες των αρχών του 19ου αιώνα, βιβλία του Διαφωτισμού, έγγραφα της τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821, καθώς και φωτογραφίες γνωστών και μη ιστορικών προσώπων του 19ου αιώνα. Επίσης έγγραφα της οικογένειας Λιβανού, απ’ όπου ξεχωρίζουμε το διορισμό του Ζήσιμου Λιβανού ως προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στη Σκόπελο. Η τρίτη ενότητα ήταν η οικογενειακή του συλλογή, απ’ όπου ξεχωρίζουμε ένα φύλλο της ιστορικής εφημερίδας «Εργάτης», φωτογραφίες του «Ριζοσπάστη», πολιτικών εξόριστων γυναικών στο μοναστήρι των Τρικέρων το 1948 (ανάμεσα στις οποίες και η πεθερά του δασκάλα Αγγελική Αλεξάνδρου, το γένος Τζαβέλα), φυλακισμένων αγροτών της Καρδίτσας στις φυλακές Χαλκίδας μετά το αγροτικό συλλαλητήριο στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και οικογενειακά έγγραφα. Από την προσωπική του βιβλιοθήκη επίσης ξεχωρίζουμε την πρώτη πλήρη έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη το 1935 σε 30 αριθμημένα αντίτυπα. Ο Μουγογιάννης κατείχε το αντίτυπο 10.

Πολλοί οι φίλοι και γνωστοί του, οι παλιοί του συνάδελφοι από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι γείτονές του, αλλά και άλλοι συμπολίτες ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν την Έκθεση και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον άλλο Μουγογιάννη πέρα από τη δημόσια εικόνα του, να εισχωρήσουν ως ένα βαθμό στην ιδιωτική του σφαίρα και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους από τον ίδιο.

 Μπορεί οι άνθρωποι να φεύγουν, αλλά πίσω μένει το έργο τους ως παρακαταθήκη και συνεχές σημείο αναφοράς.








Εκδήλωση- αφιέρωμα στον στιχουργό – ποιητή  Άλκη Αλκαίο  
    
      Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή και στιχουργό ΄Αλκη  Αλκαίο πριν λίγες ημέρες στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής  σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.
 

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό των συνδιοργανωτών είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη ομιλία – παρουσίαση του ποιητή από την φιλόλογο κ. Μαρία Γεωργιάδου, η οποία  έχει ασχοληθεί με τον ΄Αλκη Αλκαίο   για πάρα πολλά χρόνια μέσω της διδακτορικής της διατριβής. 
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο για την εξέχουσα προσωπικότητά του , όσο και για το πολυσήμαντο έργο του.
Στην συνέχεια παρακολουθήσαμε την μοναδική συνέντευξη που είχε δώσει ο στιχουργός προς τον Θάνο Μικρούτσικο το 1990 , με αφορμή το έργο του  «Εμπάργκο», έργο το οποίο σηματοδότησε και την συνεργασία  τους.
       Οι θεατές είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν την σύντομη παρέμβαση του Θάνου Μικρούτσικου στην εκδήλωση , μέσω skype, μιλώντας για τον άνθρωπο ΄Αλκη Αλκαίο                    ( Βαγγέλη Λιάρο) , όπως επίσης και για την σημαντική συμβολή του αλλάζοντας  τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι. «Στο φορτισμένο μεταπολιτευτικό κλίμα έφερε ένα νέο λόγο έξω απ’ τα τετριμμένα και προκατασκευασμένα .Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ συνέβαλλαν καθοριστικά στην αλλαγή του τραγουδιού μας».
 
     Κατά την διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν υπέροχα τραγούδια- επιτυχίες του στιχουργού, όπως,  «με μια πιρόγα» , «μελάνωμα» , «Ρόζα», «πρωινό τσιγάρο» … και πολλά άλλα.
Το κοινό σιγοτράγουσε πολλές από τις επιτυχίες του με την συνοδεία των μουσικών :
 Φώτης Τάμπας , φωνή-κιθάρα  , Μαρία Καργαδούρη τραγούδι, Τόλης Κόκκινος ,πιάνο και Τάσος Μισοκέφαλος , μπουζούκι.





 
     Εκδήλωση -αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα
        Mια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη αξέχαστα τραγούδια του Μάριου Τόκα για τις παρέες, για την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρακολούθησαν την  εκδήλωση -αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα.  
  Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου διοργάνωσαν αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στα τραγούδια  του , την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η σύζυγός του Αμαλία , όπως επίσης και αγαπημένος του φίλος Μηνάς Βιντιάδης , συγγραφέας, δημοσιογράφος και στιχουργός. 
      Η αναφορά του Μηνά Βιντιάδη στον Μάριο Τόκα ήταν πολύ μεστή, ανθρώπινη και συγκινητική πολλές φορές και αυτό γιατί μοιράστηκε με το κοινό ιδιαίτερες στιγμές της σχέσης τους , την ιστορία πολλών από τα τραγούδια του και τις συνεργασίες του συνθέτη με τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της εποχής μας , όπως  Μητροπάνο, Νταλάρα, Πάριο, Αλεξίου και πολλούς άλλους. 

Μιλώντας για τον άνθρωπο Τόκα ανέδειξε την σεμνότητά του, την ευαισθησία του απέναντι στον πόνο των ανθρώπων , την βαθιά πολιτικοποιημένη σκέψη του και τη συμμετοχή του στους κοινούς αγώνες για την απελευθέρωση της αγαπημένη του πατρίδας της Κύπρου.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις μεγάλες επιτυχίες όπως «Αννούλα του χιονιά», «ο Αλήτης», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Το σημάδι», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια», «Μια στάση Εδώ», «Ψηλά τα χέρια», «Βίος Ανθόσπαρτος» και πολλά άλλα του μουσικοσυνθέτη: από τους : Ζαφείρη Κουκουσέλη στο  πιάνο – πλήκτρα,την  Βάσω Ζαγόρη τραγούδι, τον Νίκο Αλεξίου κιθάρατραγούδι και  τον Δημήτρη Μπεφάνη μπουζούκι, ενώ  αφήγηση κειμένων που αναφέρονταν στον Μάριο Τόκα παρουσίασε  η Σύλβια Μαγγάνη, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου